Vreme čitanja: oko 3 min.

Alon hteo da poseti Srbiju, a onda je otet: Žuti klavir postavljen u Beogradu u čast mladog pijaniste

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan istakao je na ovom događaju da se nada da će se kroz Alonovu muziku čuvati vera u to da će uskoro biti oslobođen

  • 0
Žuti klavir, Alon Ohel Foto: Nikola Tomić

Na "Alonovom žutom klaviru" Beograđani će imati priliku da sviraju u naredna tri dana, a danas je svečano postavljen u BIG šoping centru u Višnjičkoj ulici. Klavir je postavljen u čast izraelsko-srpskog pijaniste Alona Ohela koji je kidnapovan na muzičkom festivalu "Nova" u Izraelu 7. oktobra 2023. godine, kada je počeo rat.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan istakao je na ovom događaju da se nada da će se kroz Alonovu muziku čuvati vera u to da će uskoro biti oslobođen, zajedno sa ostalih 144 taoca koji su trenutno u zarobljeništvu.

Žuti klavir, Alon Ohel Foto: Nikola Tomić

- Alon Ohel je 23-godišnji dečko iz Izraela koji je poreklom iz Srbije. Da nije kidnapovan, možda bi i on danas šetao po Beogradu, razgledao po tržnom centru. Zapravo, trebalo je da poseti Srbiju 20. oktobra kako bi bio sa svojom bakom i dekom, da bi se upoznao sa svojim korenima. Nažalost, njegov normalan život je stavljen na čekanje, zajedno sa još 144 Izraelaca koji su takođe kidnapovani 7 . oktobra. Već 147 dana je u tami Gaze - naveo je Ohel.

Žuti klavir, Alon Ohel Foto: Nikola Tomić

On je dodao da Alonova porodica veruje da će se kroz muziku koju je on obožavao poslati poruka svetu da ga niko ne zaboravlja, kao i da svi željno iščekuju da se vrati kući.

- Danas smo ovde jer je njegova porodica veruje da ako se širom sveta svira njegova muzika na klaviru možemo posolati poruku da nije sam i da ga svet ne zaboravlja, kao i ostale taoce. Moraju se vratiti kući, oni nemaju nikakve veze sa ratom. Oni su nevini ciili moraju se vratiti kući. Nadamo se da će na političkom nivou doći do sporazuma i da će ih porodice videti uskoro - zaključio je ambasador.

Žuti klavir, Alon Ohel Foto: Nikola Tomić

Prisutnima se obratio i član Narodne skupštine Republike Srbije Milovan Drecun, koji je naveo da je nažalost srpsko-jevrejsko prijateljstvo obeleženo tragedijama i uputio apel da se ovaj mladi pijanista što pre oslobodi zajedno sa svim ostalim taocima.

- Postalo je uobičajno da se srpsko-jevrejsko prijateljstvo obeležava tragedijama, stalno nas prate nesreće, a evo i danas želimo da uputimo apel da se jeden mladi čovek, koji je život posvetio umetnosti, vrati kući i da voli i bude voljen. Možemo samo da pretpostavimo kroz kakve muke prolazi. Ono što je teroristički Hamas uradio napadom na Izrael ne može da bude zaboravljeno. Na stranu se gura tragedija koja je snašla jevrejski narod, kidnapovanje žena, dece, neizvesna sudbina... Izrael je imao prava da obezbedi sigurnost za svoje građane - rekao je Drecun.

Žuti klavir, Alon Ohel Foto: Nikola Tomić

On je dodao da se nada da će muzika i umetnost pomoći da Alon što pre zaboravi na pakao koji je prošao, a koji nije prihvatljiv ni u jednoj zemlji sveta.

- Nadam se da ćemo kroz njegovu umetnost pomoći da taj pakao što pre zaboravi. Najkraći put za zaustavljanje rata je da se taoci oslobode. Takve stvari nisu prihvatljive nigde u svetu. Ljudi se rađaju kao slobodna bića i treba tako da žive, a ne da im neko uskraćuje to pravo. Nadamo se da će se što pre vratiti svojim porodicama i normalnom životu, koliko je to moguće - zaključio je on.

Na žutom klaviru prvo je zasvirao dirigent u Narodnom pozorištu u Beogradu Stefan Zekić, a nakon njega umeće su pokazali i učenici beogradskih muzičkih škola, ali i Muzičke akademije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA