Vreme čitanja: oko 3 min.

Gradska opština Pantelej kao primer uspešne integracije romske zajednice

A. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Grad Niš, kao centar juga Srbije, oduvek je bio zanimljiva destinacije za pripadnike romske zajednice. Broj Roma i Romkinja od početka dvadesetog veka do danas varira

  • 0
Gradska opština Pantelej Foto: Aleksandar Nedeljković

Pre Drugog svetskog rata u Nišu je živelo nešto više od 10 hiljada Roma, dok je taj broj nakon rata dostigao 30 hiljada. Danas u Nišu, prema podacima nevladinog romskog sektora, živi između 15 i 20 hiljada Roma.

Kultura romskog stanovništva koje obitava u Nišu je veoma razvijena i ona je kroz decenije življenja Roma na ovim prostorima u mnogome uticala i na sve druge narode koji žive na jugu Srbije.

Časlav Jovanović, predsednik udruženja Roma "Čegar" iz Kamenice koja pripada Niškoj gradskoj opštini Pantelej, kaže da razvoj kulture romskog stanovništva u ovom trenutku stagnira, ali da je neophodno kulturnu baštinu Roma i Romkinja konstantno razvijati.

- Naše udruženje je formirano 8. marta 2010. godine. Kulturno-muzička manifestacaja "Mladi romski talenti" traje već 12 godina. Odmah nakon formiranja našeg udruženja, moram da kažem, da smo imali veliku sreću zato što smo bili podržani sa svih strana. Zakucali smo na prava vrata. Bili smo kod svih naših uspešnih aktivista, dobili smo pomoć i od grada Niša, odnosno od gradske opštine Pantelej. Dosta nam je pomogao i Osman Balić. Naše udruženje je vrlo brzo postalo među najboljim organizacijama u ovom delu Srbije.

Gradska opština Pantelej Foto: Aleksandar Nedeljković

Časlav Jovanović kaže da je kulturno-muzička manifestacaja "Mladi romski talenti" jedna od najpoznatijih na jugu Srbije i da okuplja veliki broj Roma.

- Naš projetak pod nazivom "Mladi romski talenti", dobio je podršku ministarstva kulture. Bez te podrške, sada već davne 2012. godine, ne bismo mogli da opstanemo. To je bio moj prvi samostalni projekat. Napisao sam ga sam, uradio finansijsku konstrukciju, ali problem je bio odabrati kvalitetan naziv projekta, zato što sam već tada znao da će ta manifestacija postati tradicionalna i da neće samo prestavljati romsku zajednicu, već našu opštinu i naš grad.

Kada je reč o saradnji između lokalnih institucija i udruženja Roma "Čegar", Jovanović napominje da je ona veoma dobra, ali da još puno mora da se radi kako bi se dostigla željena integracija romske zajednice.

- Saradnja ide svojim tokom. Nikada do sada nismo imali nikakvih problema, naprotiv. Sve naše inicijative su bile ekspresno podržane, naročito u oblasti obrazovanja i kulture. Kao kruna naše uspešne saradnje je i priznanje koje smo dobili prošle godine od osnovne škole "Stevan Sinđelić", koja nam je uručila zlatnu plaketu, kao značajnom partneru na raznim projektima.

Grad Niš jedan je od retkih gradova u Srbiji, koji ima usvojen Lokalni akcioni plan (LAP) za Rome i iz svog budžeta izdvaja velika sredstva za integraciju romske zajednice, kaže Svetislav Jovanović iz Romskog kulturog centara u Nišu.

- Grad Niš je uključen u Dekadu Roma i celokupnu integraciju od samog početaka, tačnije od 2005. godine. Tada je LAP za Rome iznosio pet miliona dinara. Od 2012. do 2023. godine budžet LAP-a je iznosio deset miliona. Krajem februara, ove godine, je usvojen novi Akcioni plan za Rome i Romkinje i njegov budžet će iznositi 12 miliona dinara. Do sada, sav novac iz LAP-a je trošen na stipendije učenika srednjih škola i studenata, a od ove godine LAP-om će biti obuhvaćeno stanovanje, kultura i obrazovanje romske zajednice.

Gradska opština Pantelej Foto: Aleksandar Nedeljković

Na naše pitanje, koliko su mediji važni u intregaciji romske nacionalne manjine na teritoriji grada Niša, Jovanović je rekao:

-Mediji su najvažniji! Mislim da bi ministarstvo informisanja trebalo da podrži jedan nacionalni romski mediji, koji bi okupio dvadesetak novinara iz čitave Srbije. Neophodno je formirati jedan medij na kome bi se sve vesti iz naše zemlje objavljivale. Moram da napomenem da je inicijativa koja je proistekla iz kompanije "Internet group" odlična. Formiranjem vašeg portala "romanenevimata.rs", čitavo društvo, a naročito pripadnici romske zajednice imaju višestruku korist. Sve pohvale i podršku upućujem vašoj redakciji.

Neretko do sada, Niš je kao grad bio inicijator velikih društvenih promena. Decenijama unazad ovde su živeli pokretači romske integracije, koja je opet zahvaljujući njima dostigla određeni nivo i promociju u celoj Srbiji. Zato je važno da se sadašnji predstavnici romske zajednice još više uključe u promociju romskog stanovništva i uz pomoć lokalnih institucija dostignu željeni rezultat.

Ovaj projekat je podržan sredstvima Gradske opštine Pantelej.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA