Vreme čitanja: oko 1 min.

Prošlo je 20 godina od požara na Svetoj Gori: Noć koja je odnela više od polovine zgrada srpske carske lavre

Ekipa Telegrafa

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pre dve godine obezbeđena su sva preostala sredstva za završetak obnove

  • 0

Jutra, koje je osvanulo 4. marta 2004. godine, verovatno niko ne želi da se seća. Pre 20 godina stigle su vesti da je u noći između 3. i 4. marta izbio požar u manastiru Hilandar na Svetoj Gori u kom su potpuno uništene gostoprimnica, igumanske prostorije, deo monaških kelija, Beli konak iz 17. veka, mala crkva iz 17. veka i administrativne prostorije.

Požar je počeo nešto nakon 1 sat po ponoći u jednom od dimnjaka severozapadnog konaka koji se naziva Igumenarija, odnosno Dohija. Vatra se, zahvativši suvu drvenu krovnu konstrukciju pokrivenu kamenim pokrivačem, brzo proširila i na celu severnu stranu manastirskog kompleksa sve do crkve Svetih Arhangela i pirga Svetog Save.

Do trenutka kada je požar ugašen nestalo je više od polovine zgrada srpske carske lavre.

Pre dve godine obezbeđena su sva preostala sredstva za završetak obnove, a kroz donošenje Zakona o Hilandaru po prvi put je sistemski rešeno obezbeđivanje sredstava za redovan život Manastira.

Sveta carska srpska lavra Hilandar i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda, nalazi se na Svetoj Gori, autonomnoj monaškoj zajednici u severnoj Grčkoj, na istočnom kraku poluostrva Halkidiki.

Hilandar je četvrti po redu u hijerarhiji svetogorskih manastira i jedan od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda. Osnovali su ga na ruševinama starijeg manastira 1198. godine monasi izuzetnog ugleda, bivši veliki župan Stefan Nemanja (1166 – 1196) i njegov najmlađi sin Rastko, koji su stvorili samostalnu srednjovekovnu državu i autokefalnu Srpsku crkvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA