Vreme čitanja: oko 1 min.

Mart posvećen obolelima od multiplog mijeloma, lek u Srbiji nakon 15 god čekanja

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednica Udruženja Senžana Doder naglasila je da su oni uvereni da će uslediti kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na listu koji će obolelima omogućiti kvalitetniji život

  • 0
lekar pacijent doktor pregled ordinacija Foto: Shutterstock

Mart mesec posvećen je obolelima od multiplog mijeloma, koji je drugi po učestalosti rak krvi i za čije lečenje je Srbija nedavno, nakon 15 godina čekanja, dobila prvi inovativni lek, saopšteno je danas iz Udruženja obolelih od multiplog mijeloma Srbije.

Kako navode iz udruženja, reč je o retkom malignom oboljenju koštane srži koji čini jedan odsto svih maligniteta, a registar obolelih od ove bolesti u Srbiji još uvek ne postoji.

Predsednica Udruženja Senžana Doder naglasila je da su oni uvereni da će uslediti kontinuitet u stavljanju inovativnih lekova na listu koji će obolelima omogućiti kvalitetniji život.

"Naša borba se nastavlja. Lečenje multiplog mijeloma je oblast u koju se globalno najviše ulaže u poslednjih deset godina što je rezultiralo velikim brojem inovativnih terapija, produžavanjem životnog veka i unapređenjem kvaliteta života pacijenata. Sa aspekta dostupnosti inovativnih terapija i kliničkih studija, lečenje u Evropi i svetu, pa i u okruženju daleko je ispred nas", istakla je Doder.

Ona dodaje da i dalje postoji velika potreba za unapređenjem protokola lečenja i njihovim usklađivanjem sa evropskim standardima u inicijalnoj fazi lečenja kod novodijagnostikovanih i visokorizičnih pacijenata jer bi se time postigle duže remisije, veći kvalitet života sa manjim negativnim nuspojavama efekata lečenja i značajno duži životni vek u odnosu na trenutno dostupne terapije.

Doder je najavila da će Udruženje 20. marta održati redovan Godišnji skup pod nazivom "Koračajmo zajedno" čija će centralna tema biti unapređenje kvaliteta života i prava pacijenata.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanovic Batut, iz 2021. godine, u Srbiji je bilo 485 novoobolelih pacijenata, a čak 40 odsto obolelih su pacijenti mlađi od 65 godina, odnosno, radno sposobna populacija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA