Vreme čitanja: oko 2 min.

Mazila životinje, a zbog jednog ujeda bori se sa više dijagnoza: Ovo je poruka violinistkinje Jane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mlada violinistkinja Jana ima apel za sve

  • 3
Jana Mitić Foto: Jana Mitić

Tek što je kročila u svet odraslih, mlada violinistkinja nije ni slutila da će joj se život promeniti iz korena za samo 24 časa i to zbog krpelja. Jana Mitić se trenutno nalazi na lečenju u Poljskoj zbog lajmske bolesti, koju joj je preneo krpelj koji je bio zaražen.

Jana se sa ovom bolešću susrela prvi put 2018. godine, a pretpostavlja da ju je krpelj ujeo za ruku dok se igrala sa životinjama u prirodi. Ističe da bi joj bilo mnogo lakše da joj je preneo samo lajmsku bolest, međutim situacija je dosta drugačija - susreće se i sa bartonelom, babezijom i anaplazmom koje su poznate koinfekcije lajma.

- Razlog mog sada već trogodišnjeg lečenja lajmske bolesti i koinfekcija je taj što mi je poslednji krpelj u 2018. preneo više infekcija koje je imao u sebi, bio je na meni skoro 24 sata, igrala sam se tada sa nekim životinjama u prirodi tako da verujem da je prešao sa njih. Bilo bi lako da mi je krpelj preneo samo lajmsku bolest, međutim mnogo više stvari - bartonelu, babeziju, anaplazmu koje su poznate koinfekcije lajma - istakla je Jana Mitić.

Njeno lečenje se odvija u Poljskoj, zbog sot terapija koje se izvode na tamošnjoj klinici.

Jedna SOT terapija je 2000€

- Posle određenih jakih SOT terapija, i specifičnih kombinacija lekova u Poljskoj već u 2023. mi je bilo puno bolje, mogla sam da hodam i osetila sam snagu da se vraća, da šetam, plivam, ali bartonela mi je ostala i izaziva mi epileptične probleme kao i zapaljenja u nervima, pogotovo u glavi (jako crvene oči, pečenje u očima, čest osećaj da mi koža gori, umor jak povremeno itd.) Ona se najteže i leči, izaziva neuroinflamaciju, kako kažu ILADS specijalisti doktori u Poljskoj za lajm i koinfekcije. Zapravo lečenje ovakvog tipa bolesti treba i mora da bude kontinuirano - dodaje Jana.

Fondacija "Pokreni život" omogućava smeštaj i lečenje, međutim finansijska sredstva su neophodna kako za terapije tako i za smeštaj, a sagovornica ističe da je sve to teško uklopiti zbog visokih standarda u Evropi. Šaljemo apel svim građanima koji su u mogućnosti i žele da pomognu kako bi se Jana vratila što pre normalnom načinu života.

Pomoć možete uputiti i odmah slanjem sms-a; 75 na 3800 ili uplatom sredstava na dinarski račun 160-6000001516290-91 ili devizni račun 160-00001517587-80.

Mlada violinistkinja ima i važnu poruku za sve. Ona apeluje na sve ljude koje ujede krpelj da obavezno popiju antibiotik i da se obrate lekaru.

Šta je lajmska bolest?

Podsetimo, lajmska bolest je bolest koja se prenosi ujedom krpelja. Zaraženi krpelj je prenosnik lajmske bolesti, a izazivač je bakterija Borrelia Burgdorferi. Lajmska bolest je sistemsko oboljenje, što znači da je ugrožen ceo organizam, posebno koža, nervni sistem, zglobovi i srce.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • XYZ

    17. mart 2024 | 21:16

    Dobar clanak

  • Bina

    18. mart 2024 | 07:21

    Kakve zivotinje je mazila. Da cujemo?

  • Dušan

    20. mart 2024 | 13:17

    Piše da je mazila životinje. Slažem se da se povećava verovatnoća "kačenja" krpelja, ali nije pravilo. Ima ih svuda u prirodi. Često se uvuku i u kuću, na primer rubljem koje se sušilo na terasi, ili u dvorištu! Rizičan je svaki boravak u prirodi. Ima ih svuda u travi, uključujući parkove! Negde ih ima manje, negde više. Tako da ne treba izbegavati kontakt ni sa životinjama ni sa prirodom. Dovoljno je biti oprezan, i pregledati svoje telo, no i pored toga vrlo su opasni, jer se podvuku pod kožu neopaženo! Ako je sitan, i podvuče se pod kožu, obavezno se hitno obratiti lekaru. Ne dirati ga! Ako se samo uhvatio i viri, može se izvući pincetom bez trzanja. Nikako ne stavljati naprstak sa uljem, da bi sam izašao, jer je to najopasnije! Treba ga pregledati lupom, i videti da li je ceo, tj da mu se možda nije otkinula glava, i ostala ispod vaše kože! Ako je ceo, mesto uboda raskopati iglom prebrisanom alkoholom, i dobro to mesto natopiti takođe alkoholom, a zatim nekom penicilinskom masti. Obratiti se lekaru, a oni će odrediti da li je potrebna i upotreba antibiotika! Bitno je i da se prati mesto uboda. Ako nema otoka, i ne širi se crvenilo, koje će ostati par dana, biće sve u redu. Jednostavno, devojka je bila loše sreće!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA