≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je najniža temperatura ikada izmerena u Srbiji! Čak i u ovom delu zemlje prošli mesec bio bez snega

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Te noći, 26. januara 1954. godine, zabeležena je najniža temperatura u Sjenici, -38,3 stepeni Celzijusa

  • 0
Sjenica  zavejana deonica Duga Poljana sneg snežni nanosi kolaps Foto: RINA

Februar za nama najtopliji je od kako se meri temperatura u Meterološkoj stanici u Sjenici, prenosi Free media. Za Sjenicu se kaže da je sandžački Sibir jer su niske temperature i snežni pokrivači mnogima prva asocijacija na ovaj grad.

Oni koji su imali priliku na vlastitoj koži da osete sjeničku zimu moraju da znaju da su u prošlosti generalno zime bile oštrije, a prosečne godišnje temperature niže.

- Čitav mesec februar u Sjenici je protekao sa znatno višim temperaturama u odnosu na uobičajene prosečne vrednosti i ta razlika je za čitavih pet stepeni - kaže za naš portal rukovodilac ove stanice Fadil Mahmutović.

Sjeničaci su navikli da u februaru bude bar 20 dana sa snežnim pokrivačem, međutim ove godine ga uopšte nije bilo. Nešto sasvim suprotno zabeleženo je sredinom prošlog veka, kada je izmerena najniža temperatura u zimskom periodu.

- Te noći, 26. januara 1954. godine, zabeležena je najniža temperatura u Sjenici, -38,3 stepeni Celzijusa. Osim toga, 1985. godine u Karajukića Bunarima izmerena još niža temperature, -39,5 stepeni Celzijusa, što je najniža temperatura zabeležena i u državi, ali i u nekom širem okruženju - kaže Mahmutović.

On nam objašnjava da je u dužem vremenskom periodu primetan blagi porast godišnje temperature na području Sjenice, odnosno porast godišnjih prosečnih vrednosti.

- Kada je u pitanju srednja godišnja temperatura šezdesetih godina, prosek je bio 6,1 stepen, u poslednjih 30 godina taj prosek iznosi 7,5 stepeni, a ako uzmemo poslednjih 10 godina onda vrednosti idu i do osam stepeni - kaže on.

On ukazuje na zanimljiv podatak da na području Sjenice nikada nije zabeležena tropska noć, čak ni u letnjem periodu.

To je noć u kojoj temperatura ne padne ispod 20 stepeni. Jedna od zanimljivosti koju navodi Mahmutović jeste da je stanica kojom rukovodi zabeležila temperaturu nula stepni čak i u letnjem periodu na području Sjenice.

Podaci iz sata u sat

Primarni posao Meteorolške stanice nisu prognoze, kako se često misli, već prikupljanje podataka. U sjeničkoj Meteorološkoj stanici angažovano je pet osoba, od kojih je jedna uvek prisutna u smeni, tako da je “pokriveno” praćenje vremena svih 24 sata u danu, čak i u periodu praznika.

Mahmutović pojašnjava da se podaci ažuriraju iz sata u sat.

- Mi u svakom satu merimo temperaturu, pritisak, vlažnost, oblačnost, vetar i tome slično. Sve to se u vidu šifrovanog izveštaja šalje sabirnom centru u Beogradu, a odatle se podaci koriste za međunarodnu razmenu, na osnovu koje se prave prognoze - kaže on.

Merenja se obavljaju na visini od dva metra, u sloju mikroklime. Na taj način se meri svuda u svetu da bi podaci bili uporedivi i da bi se mogli analizirati.

- Ljudi vrlo često postave termometar bilo gde, na vrata svoje kuće ili ga drže u ruci koju obasjava Sunce. Oni mogu otprilike izmeriti temperaturu, ali rezultati dobijeni na taj način nisu uporedivi, odnosno tada govorimo o subjektivnim vrednostima ili o subjektivnom osećaju - kaže Mahmutović.

Pod ingerencijom Hidrometeorološkog zavoda je i stanica za protivgradnu zaštitu koja se takođe nalazi u Sjenici, a čija zgrada ima prepoznatljivu kupolu na Radišića brdu.

U pripremi su hangari za pilot-balon osmatranja

Meteorološka stanica u Sjenici postoji od 1925. godine, nešto bolja mjerenja počela su nakon rata, dok se sveobuhvatno prikupljanje podataka sprovodi od 1974. godne, s tim da je u poslednjih 10 godina merenje automatizovano.

Kako je najavljeno, ova stanica će biti jedna od retkih koje koriste pilot-balone za ispitivanje vremenskih prilika. Ova tehnologija koristi se još jedino u stanicama Beograda i Niša na nivou naše zemlje.

- Već od aprila počinjemo sa visinskim merenjima, što se postiže puštanjem posebnih balona u atmosferu. Reč je o balonima napunjenim helijumom na kojima su prikačene sonde koje imaju mogućnost da šalju podatke za četiri vremenska parametra. Predviđeno je da na ovaj način meteorolozi puštaju dva puta dnevno ove posebne balone. Imamo zaista reprezentativnu lokaciju za to, koju nema niti jedna stanica u zemlji, na 1.038 m nadmorske visine - kaže Mahmutović.

(Telegraf.rs/Free media)

Video: Smrklo se kao da je noć, vozila blokirana, ulice potopljene: Snimak oluje koja je paralisala Sjenicu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA