Vreme čitanja: oko 4 min.

Milena rodila bliznakinje, pa saznala da nosi još 2: Uprkos rizičnoj trudnoći danas su srećna porodica

Vreme čitanja: oko 4 min.

Milena se prvi put porodila 2018. godine, a samo godinu dana kasnije ponovo je ostala trudna

  • 5
Milena Radosavljević rodila 4 bliznakinje za 2 godine Foto: Privatna arhiva

Milena Radosavljević iz Lebana za samo dve godine dobila je četiri ćerke i to iz dve bliznačke trudnoće. Ipak, tokom druge trudnoće dobila je torziju uterusa, lekari su predviđali da ni ona ni bebe neće preživeti, a danas su žive, zdrave i srećne.

Milena se prvi put porodila 2018. godine, a samo godinu dana kasnije ponovo je ostala trudna. S obzirom na to da joj je dijagnostikovana torzija uterusa, doktorka je upozoravala da možda ni ona ni devojčice neće preživeti, a čak je postojala sumnja da su se bebe ugušile.

- Tokom druge trudnoće imala sam torziju uterusa i bilo je pitanje da li ćemo preživeti. Za decu je mislila da nisu žive, da su se ugušile. Ne znam ni sama kako je sve prošlo, ali žive su i zdrave. Meni su ostale posledice nakon toga. Treba da idem u bolnicu 25. aprila. Dobila sam pritisak, imam problema sa šećerom, imam i pupčanu kilu - priča nam Milena, ali za zdravstvene probleme ne mari previše jer je njen život ispunjen najtoplijim osećanjima.

bliznakinje, Lebane Foto: Privatna arhiva

Ipak, kada su se devojčice rodile, saznali su za novi problem. Milena je kod devojčica primetila da imaju strabizam. Na svu sreću, prognoze su pozitivne, te postoji velika šansa da im se u budućnosti dioptrija smanji.

- Situacija je ista kao kad su bile manje, i dalje idemo na kontrole, lepimo flastere. Jedna starija ćerka je nažalost imala upalu pluća i dijagnostikovana joj je bronhijalna astma. Ovako su dobro, idu u vrtić, lepo funkcionišu. Dioptrije su različite, kreću se od +2 do +3,5. To može da se sredi, samo je kod najmlađe možda potrebna operacija, ali to još ne znamo - pojašnjava ona.

"Vole da rade, sade i mese"

Iako je trudnoću jedva preživela, Milena ne skida osmeh sa lica. O svojim ćerkama priča sa ogromnim oduševljenjem jer već pokazuju koliko su vredne i spremne da uče.

- Zanimljive su vrlo. Hoće da rade, da sade... Vole sa nama da idu na selo, sve vole da uče. Vole da se igraju sa testom, da mese... - priča Milena kroz osmeh.

bliznakinje, Lebane Foto: Privatna arhiva

Iako male, Lena, Lana, Lara i Luna već imaju ideju šta će biti kad porastu. S obzirom na to da je njihova majka završila muzičku školu i solo pevanje, čini se da žele da krenu njenim stopama.

- Volele bi da krenu na folklor i u muzičku školu. Ja sam završila muzičku školu i solo pevanje, pa izgleda da će i one tim putem. To ih vrlo interesuje. Možemo da napravimo svoj hor - šali se srećna majka.

Kada je tek rodila starije devojčice, Milena je za naš portal ispričala da nema osobe koja ih ne primeti na ulici. Kako kaže, ni sada situacija nije mnogo drugačija.

- Svi nas već znaju, malo je mesto. Navikli su se na našu veliku porodicu. Na početku su nas svi primećivali kad izađemo, gledali... Sad nas već poznaju - kaže nam.

Majka četiri ćerke tvrdi da je njen najveći poklon velika porodica o kojoj je sanjala od malih nogu. Ipak, priznaje da je ona storži roditelj od supruga Marka koji ih čuva kao malo vode na dlanu.

- Meni mnogo znači velika porodica. Kao mala sam isto volela decu, imam i brata i sestru. Kad bih mogla imala bih još dece, ali finansijska situacija nam ne dozvoljava. Suprug ih baš voli i čuva. On je mnogo zaštitnički nastrojen prema njima, više nego ja. Ja sam stroži roditelj, a on im sve pušta - navodi ona kroz osmeh.

Ipak, najdraže joj je kad vidi koliko su sestre složne. Jedna drugu brane svom svojom snagom, čuvaju se i paze. Milena se nada da će takve ostati sve dok su žive i da nijedna prepreka neće zaustaviti njihovu ljubav.

Uzrok torzije uterusa nije poznat

Torzija uterusa, odnosno materice, predstavlja stanje koje u humanoj medicini nije često. U najvećem broju slučajeva, torzija uterusa se otkriva prilikom porođaja, a nastanak tog stanja nije u potpunosti poznat.

Kod torzije uterusa, materica se okreće za više od 45 stepeni na spoju tela i grlića materice. U najvećem broju slučajeva se okretanje događa u iznosu od 180 stepeni. Materica može da se okrene na bilo koju stranu, mada se nešto češće viđa okretanje na desnu stranu.

Dijagnoza ovog stanja je veoma teška. Ona je gotovo nemoguća na osnovu anamneze i kliničkog pregleda, što potvrđuje i Milenin slučaj. U najvećem broju slučajeva, dijagnoza se postavlja nakon hirurškog otvaranja trbuha. Lečenje torzije materice je isključivo hirurškim putem i podrazumeva vraćanje materice u prvobitni fiziološki položaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA