Vreme čitanja: oko 2 min.

Volela bih da je vakcina obavezna, ne bi umiralo 500 žena godišnje: Ginekolog upozorava na opasnost HPV virusa

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživanje je pokazalo da je veliki procenat roditelja izrazio nepoverenje u bezbednost i efikasnost vakcina protiv HPV-a

  • 2
Vakcina deca, dete, vakcinacija dece Foto: Shutterstock

Informisanost građana o Humanom papiloma virusu, koji je uzročnik raka grlića materice, bolja je u odnosu na pre dve godine, ali je još uvek veoma niska u poređenju sa evropskim zemljama - pokazuju podaci istraživanja Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ i udruženja „Naša Aska“, koje je realizovano tokom februara, prenosi RTV.

Kada je u leto 2022-ge godine, na portalu ženskog magazina „Aska“, urađena prva anketa sa roditeljima o njihovoj informisanosti o HPV-u i imunizaciji protiv te seksualno prenosive bolesti, rezultati su bili poražavajući, budući da većina ispitanika nikada nije ni čula za tu virusnu infekciju, a kamoli za vakcinu protiv nje. Dve godine kasnije, obaveštenost majki i očeva je na višem nivou, ali je potrebno još mnogo da se radi na podizanju njihove svesti.

"Informisanost o HPV-u u Srbiji je bolja, ali i dalje mala u poređenju sa zemljama Evropske unije. Iako 85 posto ispitanika zna da HPV može da izazove kancer, mi i dalje u praksi imamo svega 5 odsto vakcinisane dece", rekla je dr Jelena Mitrovič, pedijatar.

Istraživanje je pokazalo da je veliki procenat roditelja izrazio nepoverenje u bezbednost i efikasnost vakcina protiv HPV-a, i da se dvoume oko toga da li da vakcinišu svoju decu.

"Čačak ima sjajne rezultate u HPV vakcinaciji. Kada smo pitali ondašnje doktorke kako ste postigli, šta ste radili, mi radimo sve isto a nemamo tako dobre podatke i rezultate kao vi, rekli su nam da je to malo mesto, svi se poznaju i verujemo jedni drugima da je to dobro", dodala je dr Mitrović.

Devetovalentna vakcina „Gardasil“ je besplatna i dostupna u svim Domovima zdravlja. Uvrštena je kao preporučena, ne i obavezna.

"Sve zemlje, od Australije, do zapadnih zemalja, HPV je obavezna vakcina. Ja bih volela da bude obavezna, jer ne bi 500 žena umiralo svake godine, ali kada mi vidimo da kod nas deca ne primaju obaveznu vakcinu, shvatamo koliko je taj posao težak i koliko je taj proces mukotrpan", rekla je ginekolog, dr Mina Fazlagić.

Srbija ne može da se pohvali ni kada je reč o broju zaraženih mladih od 17 do 23 godine HPV-om, što je rezultat nezaštićenih seksualnih odnosa. Masovna zaraženost tim virusom uzrokovala je da se rak grlića materice javlja u većem procentu kod tridesetogodišnjakinja, a to ne mora da bude tako, poručeno je na skupu u Beogradu u mesecu borbe protiv malignih bolesti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    6. mart 2024 | 09:24

    I ja bih voleo da doktori rade za pacijente a ne da budu prodavci za farmaceute.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA