≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Sezona krpelja samo što nije: Tretmani ove godine počinju ranije

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcijom će biti obuhvaćene sve zelene javne površine u gradu, prigradskim naseljima i selima.

  • 0
krpelji Foto: Shutterstock

Zbog natprosečno visokih temperatura u februaru i početkom marta, novosadska „Ciklonizacija“ je ove godine ranije nego što je to uobičajeno startovala sa sistematskom akcijom zaštite zdravlja građana od krpelja. Monitoring je počeo u ponedeljak, 4. marta, a na osnovu njegovih rezultata prvi tretmani se mogu očekivati već u nekoliko narednih dana.

Iz godine u godinu tretmani počinju sve ranije, ove godine ček tri nedelje ranije nego prošle godine, a prošle godine desetak dana ranije nego pretprošle. Sada je već izvesno da nam se klima promenila i da već godinama uzastopce imamo izuzetno blage zime, rana proleća i letnje temperature u kasnoj jeseni. Sve to je dovelo do produžetka sezone tokom koje se izvode tretmani protiv krpelja, objašnjava Dario Aćimović, menadžer za odnose sa javnošću novosadske "Ciklonizacije", kako prenosi nsuzivo.rs

Prema njegovim rečima, ekipe su krenule u monitoring od rubnih delova grada ka centru, a za očekivati je da prvi tetmani budu izvedeni već krajem nedelja na lokacijama za koje se pokaže da su zaražene krpeljima.

Monitoring i tretmani obuhvataju sve uređene zelene javne površine - parkove, igrališta za decu, prostore određene za istrčavanje kućnih ljubimaca i šetališta, napominje Aćimović.

Činjenica je, kaže Aćimović, da su krpelji najaktivniji u proleće i na jesen, te da će u ovim periodima i tretmani biti češći, ali će se stanje pratiti tokom cele sezone i reagovaće se na svaku pojavu krpelja. Sistematski pristup suzbijanju krpelja odgovor je novosadske gradske uprave i „Ciklonizacije“ na činjenicu da se iz godine u godinu beleži povećanje procenta zaraženih krpelja koji prenose opasnu lajmsku bolest. Nakon izvedenih tretmana, kaže Aćimović, biće urađena i kontrola njihove uspešnosti, pa će tamo gde za to bude bilo potrebe, tretmani biti ponovljeni.

Istovremeno sa akcijom protiv krpelja, „Ciklonizacija“ je počela monitoring simulida u potocima na sremskoj strani grada, te se i tretmani protiv simulida mogu očekivati uskoro.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA