Vreme čitanja: oko 1 min.

Pokrajinski zaštitnik građana uputio apel za poštovanje prava deteta

S. Ž.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pokrajinski Zaštitnik građana uputio apel za poštovanje prava deteta

  • 0
policija devojcica dete nasilje nad decom nasilje u porodici Foto-kolaž: Shutterstock, Marko Jovanović

Pokrajinski zaštitinik građana upitio je danas apel za poštovanje prava deteta, ukazujući da pravo deteta na privatnost kao i na poštovanje ličnog dostojanstva, psihičkog i fizičkog integriteta ne smeju da budu ugroženi nesavesnim i senzacionalističkim izveštavanjem medija.

Takođe, dodaje da, pravo javnosti da zna, i interesi pojedinaca i grupa ne smeju da budu iznad principa poštovanja najboljeg interesa deteta.

"Imajući u vidu da se od početka godine u medijskom prostoru pojavilo više slučajeva različitih pritisaka pojedinaca i grupa na postupanje institucija koje se negativno odražavaju na zaštitu prava deteta, pokrajinski ombudsman još jedanput upućuje apel donosiocima odluka i nadležnim organima da preduzimaju sve mere u cilju zaštite prava i interesa deteta, kako bi se svakom pojedinačnom detetu osiguralo da raste i razvija se u sigurnom, bezbednom i podržavajućem okruženju", navodi se u saopštenju.

Ombudsman apeluje na medije da prilikom izveštavanja vode računa o pravu na privatnost i na poštovanje ličnog dostojanstva deteta, da se uzdržavaju od senzacionalizma i da slede preporuke koje se odnose na poštovanje standarda i profesionalnog i etičkog izveštavanja.

Zaštitnik je pozvao i građane da kritički sagledavaju informacije koje se šire medijskim prostorom i u koje, zbog zaštite najboljih interesa deteta, nemaju pun uvid, kako i sami ne bi preduzimali akcije i aktivnosti kojima se krše prava deteta i onemogućava puna zaštita prava deteta.

Pokrajinski ombudsman naglašava da je medijsko izveštavanje o slučajevima kršenja ljudskih prava od velikog značaja i za samo postupanje ove institucije koja, upravo na osnovu saznanja iz medijskih izvora, pokreće postupke po sopstvenoj inicijativi kada oceni da postoji ili je postojala mogućnost povrede prava građana od strane organa uprave.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA