≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za vaspitačice 900, a za tetkice samo 300 dinara: Zašto čistačicama idu najskromniji pokloni za 8. mart?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zbog čega se čak tri puta više izdvaja za vaspitačice, zapitali su se neki

  • 10
Čistačica, 8 mart Foto: Shutterstock

Bliži se praznik žena Osmi mart, a tim povodom u vrtićima i školama dečica prikupljaju novac kako bi obradovali vaspitačice i učiteljice za ovaj praznik. Međutim, kako saznajemo, postoji velika razlika u poklonu koji se posvećuje vaspitačici i tetkici u vrtiću.

Roditelji u Viber grupama dogovaraju se koliko će novca da izdvoje i koji poklon da kupe, pored, razume se, cveća kao neizostavnog dela.

U tim grupama neretko izbijaju sukobi oko toga koji poklon odabrati, nemaju svi ni iste mogućnosti, ali ono što nas je pomalo i razočaralo je činjenica da roditelji čija deca idu u jedan vrtić u Beogradu odlučuju da za osoblje vrtića izdvoje znatno nižu sumu novca.

Za vaspitačice se skuplja po 900 dinara, dok se za spremačice, kuvarice i tete u vrtiću izdvaja suma od 300 dinara.

Zbog čega se čak tri puta više izdvaja za vaspitačice, zapitali su se neki. Time kao da želi da se ukaže na to da tetkice u vrtiću ne zaslužuju da se njima posveti poklon iste vrednosti, da je njihov doprinos deci i vrtiću mnogo manji, iako u realnosti to nije tako.

Tetkice, spremačice i serverke u vrtiću su zapravo one žene bez kojih vrtić ili bilo koja obrazovna ustanova ne bi mogla da funkcioniše, naravno sa vaspitačicama, daju nepobediv tim.

Gordana Plemić predsednica udruženja roditelja rekla je da se često susreću sa sličnim primerima, da se roditelji javljaju kada se nađu u pomalo čudnim situacijama, ali da na kraju dolazimo do toga da se gubi prava suština ovog ili bilo kog drugog praznika.

- Želimo da razmisle o tome na kraju krajeva šta praznik Osmi mart predstavlja. Da treba da uključujemo decu u priču, da deca svojim vaspitačicama, tetama, serverkama i spremačicama u školi prosto prave sami poklone da nekako njih angažujemo, da im damo prostora, jer oni jesu kreativni. Oni najbolje poznaju ljude koji su oko njih. Da to bude primer kako će se raditi i kako ćemo učiti decu. Da je to vid pažnje koja se pridaje - kaže Gordana Plemić.

Ona napominje da uvek kada se komentarišu ovakvi pojedinačni slučajevi imamo i drugu stranu priče koja se pridaje, a koja ne bi trebalo da postoji.

- Ako pričamo o učiteljicama i vaspitačicama,  mislim da preterujemo i u situaciji šta kome treba, a sa druge strane moramo znati da neki roditelji imaju više dece i da ne mogu da izdvoje čak ni za jedan poklon. Nekako to uvek izgubimo iz vida i napravimo od nečega što je lepo jednu situaciju koja bude frustrirajuća. Uopšteno što mi mislimo je da treba da učimo decu da misle i razmišljaju o učiteljicama i vaspitačicama, tetama serverkama i da je jedna čestitka ili fotografija mnogo značajnija - zaključuje ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nebojša

    6. mart 2024 | 14:45

    To je zato sto nema iskrenog postovanja nego dupeuvlacenja roditelja koji na taj nacin pogresno uce decu ali i mnogi direktori imaju takav odnos jer nemaju kucno vaspitanje

  • Filip

    6. mart 2024 | 15:01

    Zato sto su roditelji slihtare

  • 58

    6. mart 2024 | 14:57

    Па ово стварно нема смисла,жена је жена,срамота.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA