≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Uzeću televizor iz moje kancelarije i dati njima, potreban im je": Seoska škola ima 3 đaka, ali ima budućnost

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drago Popadić ponovo oduševio svoje građane, veliki planovi za adaptaciju seoske škole "Mihajlo Baković" na Jabuci

  • 0
Prijepolje, OŠ Mihajlo Baković, seoska škola, Jabuka, Drago Popadić Foto: Rina

Sve je više seoskih škola koje, nažalost, nestaju, ali svetao primer stiže iz okoline Prijepolja jer se u izdvojenom odeljenju OŠ "Mihajlo Baković" na Jabuci, koja sada ima samo tri đaka, očekuju prvačići.

- Ova škola će raditi najmanje još 10 godina zbog čega moramo poboljšavati uslove kako bi joj produžili vek i privukli što više dece. Nama je plan da uložimo dodatna sredstva kako bi ubedili ljude da se vrate na Jabuku za koju znamo kakav potencijal ima, ali i decu da motivišemo da pohađaju ovu školu. Mi ćemo gledati da u narednom periodu opremimo potkrovlje škole. Znam da im je neophodan televizor zbog prezentacija, tako da ću ja iz svoje kancelarije dati televizor koliko sutra, kako bi mališani imali što bolje uslove - rekao je za RINU Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Osnovna škola "Mihajlo Baković" ima dugu tradiciju, a nedavno je obeležen i jedan veliki jubilej, 152. godine postojanja i rada ove škole. U okviru škole imaju tri izvdojena odeljenja u selima Karoševina, Gornje Babine i Zvijezd.

- U matičnoj školi ima 83 đaka, dok je u izdvojenim odeljenjima sada imamo šest, što je dramatičan pad jer je ova škola imala oko 200 učenika. Međutim, ono što je bitno jeste što će ova škola živeti narednih godina, jer nam dolazi veći broj prvaka u odeljenja zbog čega imamo razumevanje lokalne samouprave da sredimo učionice, kao i sanitarne čvorove kako bi unapredili i pospešili sam obrazovni sistem - izjavila je Jelena Dragutinović, direktorka OŠ "Mihajlo Baković".

Ono što je svakako posebna priča kad je izdvojeno odeljenje u pitanju jeste što uprkos malom broju đaka, kuhinja radi.

- Kuhinja radi odavno, ali je obnovljena devedesetih godina i od tada sva deca se hrane u njoj, zbog čega su roditelji mnogo zahvalni jer uvek imaju topao obrok i ona funkcioniše i dan, danas. Dok sam ja ovde učitelj ovde je bilo najviše 60 učenika do četvrtog razreda i taj broj se smanjivao vremenom, gde smo došli na svega tri đaka - zaključio je učitelj Radoman Petrić.

(Telegraf.rs)

Video: U ovom selu se nalazi najstarija seoska škola u Srbiji: Učitelj je bio Dositej Obradović

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA