Vreme čitanja: oko 2 min.

Dve istraživačice iz Srbije dobitnice najznačajnije nagrade u medicini: Milenin i Majin trud se isplatio

N. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nagrade se dodeljuju već 10 godina za najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope

  • 0
Dobitnici nagrade Foto: Privatna arhiva

Dve istraživačice iz Srbije - farmaceut Milena Anđelković iz Kosovske Mitrovice i oftamolog Maja Živković iz Niša dobitnice su najprestižnije regionalne nagrade u medicini "International Medis Awards for Medical Research", saopštila je danas ta organizacija.

Nagrade se dodeljuju već 10 godina za najveća istraživačka dostignuća lekara i farmaceuta iz država srednje i istočne Evrope.

Za nagradu su bila predložena 242 naučno-istraživačka rada, a kriterijume za nominaciju ove godine zadovoljilo je 148 prijava.

Kako se navodi, finalisti iz Srbije su bili istraživači iz oblasti farmacije Milena Anđelković, oftamologije Maja Živković i reumatologije Ana Banko, čiji su radovi objavljeni u prestižnim svetskim naučnim časopisima.

Milena Anđelković, naučni saradnik na Katedri za toksikologiju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu nagrađena je za rad koji se bazira na istraživanju potencijalne uloge toksičnih metala, kadmijuma i olova, u nastanku karcinoma testisa.

Milena Anđelković Milena Anđelković / Foto: Privatna arhiva

"Ova pobeda mi veoma znači kao mladom istraživaču iz oblasti farmacije za dalji naučno istraživački rad. Deo istraživačkog rada se bazirao na sakupljanju humanih uzoraka i trajao je tri godine, a obrada podataka, publikacije kao i izrada same doktorske disertacije znatno duže", rekla je Milena Anđelković.

Živković, oftamolog iz Univerzitetskog Kliničkog centra iz Niša i docent na Medicinskom fakultetu u Nišu bavi se lečenjem bolesti žute mrlje oka.

Maja Živković Maja Živković / Foto: Privatna arhiva

"Presrećna sam. Za mene je ovo velika čast, pogotovu što Medis Awards predstavlja jednu od najistaknutijih nagrada u ovom delu Evrope. Mi nemamo nijednu drugu nagradu u medicini koja je važnija od ove. Drugi put sam bila finalista ovog konkursa, ali osvajanjem nagrade smo moj tim i ja dokazali da se sav trud isplatio. Naš rad je trenutno jedan od najboljih ne samo u Srbiji, nego u ovom delu Evrope. To me čini najsrećnijom, jer nema veće časti od toga da predstavljaš svoju zemlju, svoj narod, fakultet. Moje istraživanje je bilo fokusirano na najsavremenije lečenje bolesti žute mrlje", rekla je Živković.

Za nagradu za najbolji istraživački rad takmičili su se lekari i farmaceuti iz devet zemalja Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Severne Makedonije, Slovenije i Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA