Vreme čitanja: oko 3 min.

Revolucija u srpskoj medicini: Počele operacije sinusa elektromagnetnom navigacijom, za njih najznačajnije

J. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Klinika za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju, prvo je ORL odeljenju Srbiji koje poseduje ovu tehnologiju

  • 1
UKCS operacije elektromagnetnom navigacijom Foto: UKC Srbije

Na Klinici za otorinolaringologiju (ORL) i maksilofacijalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) juče su počele da se izvode

operacije pomoću elektromagnetne navigacije (INT), aparata koji je ova zdravstvena ustanova dobila, a zahvaljujući kojem se izvode intervencije i uklanjaju promene na sinusima, koji se nalaze duboko iza nosa u sredini glave, i to na vrlo bezbedan način.

Klinika za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju, prvo je ORL odeljenju Srbiji koje poseduje ovu tehnologiju, koja radi po principu elektromagnetnog polja, a sastoji se od tri komponente. Prva komponentna elektromagnetne navigacije je ekran, druga komponenta je sam generator a treća elektromagnetni generator koji stvara elektromagnetno polje.

Elektromagnetna navigacija dozvoljava lekarima da u sam sistem unesu snimak magneta ili skenera pacijenta pre operacije, koji potom navigacija

softverski obradi, izgradi jednu putanju i koristi je kao mapu. Drugim rečima, kao kada se vozi automobil pomoću navigacije.

Profesor doktor Jovica Milovanović, načelnik Intenzivne nege na Klinici za ORL i maksilofacijalnu hirurgiju UKCS objašnjava da ova navigacija omogućava hirurzima da uđu u sinuse koji su im ranije bili nedostupni i pod velikim rizikom od intraoperativnih komplikacija.

UKCS operacije elektromagnetnom navigacijom Foto: UKC Srbije

- Ona nam omogućava da bezbedno dođemo do sinusa, konkretno do svenoidnih i frontalnih, do kojih ranije nismo mogli da dođemo a da i pacijent i hirurg budu potpuno bezbedni. Bez nje se vrlo teško ulazilo u pomenute sinuse i sa velikim rizikom od postojanja kranijalnih komplikacija odnosno mogućnosti da instrument završi endokranijalno odnosno da uđe u bazu lobanje to jeste u endokranijum. Zahvaljujući navigaciji, dolazi se do sinusa koji se nalaze duboko iza nosa u sredini glave, i uklanjaju, bioptiraju ili incidiraju promene koje postoje - kaže prof. dr Milovanović.

Radi se o najkomplikovanijim procedurama, a godišnje između 20 i 30 pacijenata ima potrebu za njima. Pored njih, novi aparat biće od pomoći i

kod jednostavnijih procedura, pa se očekuje da navigacija bude od koristi prilikom izvođenja stotinak operacija godišnje.

Profesor doktor Aleksandar Trivić, načelnik B rinološkog odeljenja Klinike za ORL objašnjava da sama elektromagnetna navigacija u paranazalnim sinusima lekarima dozvoljava da, uslovno rečeno, budu agresivniji prema patološkom procesu i da probaju da ga u potpunosti uklone.

UKCS operacije elektromagnetnom navigacijom Foto: UKC Srbije

- Najčešći problemi kojima mi pristupamo uz asistenciju elektromagnetne navigacije jesu polipoze nosa. Međutim, prava dobit za naše buduće pacijente zapravo su pacijenti koji obolevaju od malignih bolesti paranazalnih sinusa, kod kojih možemo da budemo maksimalno agresivni prema tumoru – kaže prof. dr Trivić.

Na ovoj klinici se na godišnjem nivou uradi oko 200 operacija na paranazalnim sinusima, a dužina svake zavisi od više faktora - prvo od anatomije samog nosa i paranazalnih sinusa, da li postoji intenzivnije krvarenje, kao i od samog procesa koji se operiše.

Profesor Trivić navodi da je polipoza nosa, čiju epidemiologiju još niko nije dokazao, vrlo proširena.

- Početni simptomi polipoze su otežano disanje na nos, pojačana sekrecija nosa, a jedan od glavnih simptoma je gubitak čula mirisa – navodi prof. dr Trivić.

Ova procedura kao redovna obavljaće se o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), a prof. Trivić izražava nadu da će se benefit nacigacije videti i u zbrinjavanju neurohirurških pacijenata.

- Nadam se da ćemo unaprediti saradnju sa kolegama sa Klinike za neurohirurgiju I efikasnije operisati tumore baze lobanje, što jeste pravi benefit ove tehnologije, jer često ovi pacijenti zahtevaju multidisciplinarni pristup – ističe prof. dr Trivić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nije vise kao kod mene

    8. mart 2024 | 11:33

    sedamdeset I neke u Zemunu kad su mene operisali sa cekicem I spicem I dobro sam cuo na pola OP kad je doktor rekao idemo da popijemo kafu eto tako je bilo 1974 god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA