Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj predmet je najveći favorit za treći test: Osmaci da li ste uzbuđeni zbog probnog prijemnog ispita?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo testiranje je veoma važno, jer na taj način učenici mogu da procene na koje oblasti treba da obrate pažnju

  • 1
Mala matura, rešenje testova, kviz Foto: Ministarstvo prosvete, Shutterstock

Osmaci ovog marta imaju pune ruke posla, jer ih očekuje probni prijemni ispit, na kom će moći da vide koliko su do sada spremni za jun, kada je zakazan završni ispit od kog će zavisiti njihovi poeni za dalji upis željenih srednjih škola.

"Probni završni ispit ima za cilj da se učenici pripreme za ono što će ih sačekati na završnom ispitu u junu. Važno je da vide koliko im je vremena potrebno za rad, kakve su procedure, ali i način na koji će njihovo znanje biti ispitano",  kažu za Telegraf.rs iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Ističu i da je ovo testiranje veoma važno, jer na taj način učenici mogu da procene na koje oblasti treba da obrate pažnju. To će im dosta olakšati uvid u njihovo trenutno znanje i pomoći pri boljoj organizaciji da isplaniraju dalji rad za učenje.

U najvećoj meri učenici su opredeljeni za geografiju, a najmanje za...

Kao treći izborni predmet na testu učenici će moći da biraju između pet predmeta (hemija, geografija, biologija, istorija i fizika). Ove godine đaci su najviše bili zainteresovani za geografiju – čak njih 40 odsto (17968 učenika) zatim za biologiju – 36 odsto, (16669 učenika). Dok se značajno manje učenika prijavilo za ostala tri predmeta: istorija – 10 odsto, (4465 učenika), hemija – 7,6 odsto, (3593 učenika) i fizika – 6,4 odsto, (2829 učenika), potvrđeno nam je iz Zavoda.

Probna mala matura zakazana je za 22. i 23. mart. 

Proba završnog ispita se organizuje svake godine i to je prilika da se učenici upoznaju sa svim procedurama koje ih

Predviđeno je da učenici test iz matematike polažu 22. marta od 12 do 14 časova, dok se test iz srpskog i predmeta po izboru polaže 23. marta od 9 do 11 sati, odnosto 11.30 do 13.30 časova. Sa rezultatima probnog ispita biće upoznati učenici i roditelji, a nakon probe male mature učenici će imati priliku da se predomisle i promene izborni predmet. To će moći da učine od 8. do 11. aprila u svojim osnovnim školama.

Prema školskom kalendaru za 2023./24. godinu mala matura održaće se 17.,18. i 19. juna. Prvog dana radiće se test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, drugi dan se polaže matematika, dok je treći dan rezervisan za izborni predmet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sheila Broflovski

    20. mart 2024 | 08:01

    Biće to i ove godine jedna veeeeelika, savršeno organizovana i uvežbana prepisivačka škola... I, biće svi zadovoljni: ministarka, direktori škola, roditelji i najzad, njihova "hiperaktivna" deca... Samo će nastavnici naredne tri-četiri godine hodati kao po jajima, jesti se u sebi i krstiti se nad skandaloznim neznanjem naših srednjoškolaca-prvaka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA