≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bolnica u Prokuplju mora pacijentu mesečno da daje pare i isplati milione, jer mu je zbog greške odsečena šaka

K. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opšta bol­ni­ca je u oba­ve­zi da mu is­pla­ti 3,4 mi­li­o­na di­na­ra od­šte­te sa za­te­znom ka­ma­tom, i do nje­go­ve 65. go­di­ne me­seč­nu na­kna­du od 22.497 di­na­ra

  • 10
Medicinska sestra, bolnica, bolnički krevet Foto: Shutterstock

Pra­vo­sna­žnom pre­su­dom Vi­šeg su­da u Pr­o­ku­plju blo­ki­ran je ra­čun pr­o­ku­pač­ke op­šte bol­ni­ce, na­kon što je pa­ci­jent kod ko­ga su na­pra­vlje­ni pr­o­pu­sti u le­če­nju tu­žio tu usta­no­vu i do­bio pre­su­du. Op­šta bol­ni­ca je u oba­ve­zi da mu is­pla­ti 3,4 mi­li­o­na di­na­ra od­šte­te sa za­te­znom ka­ma­tom, kao i da se pa­ci­jen­tu do nje­go­ve 65. go­di­ne is­pla­ću­je me­seč­na na­kna­da od 22.497 di­na­ra po­čev od 1. ju­la 2019, ali i da bol­ni­ca za sud­ske tr­o­ško­ve pla­ti 607.704 di­na­ra.

Pa­ci­jent G. Đ. je za­tra­žio le­kar­sku po­moć zbog pot­ko­žne iz­ra­sli­ne ko­ja mu je uklo­nje­na bez pr­o­ve­re na­la­za, na­kon če­ga su, usled kom­pli­ka­ci­ja pa­ci­jen­tu ka­sni­je od­stra­nje­ni pr­sti i ce­la de­sna ša­ka.

G. Đ. se po­čet­kom 2017. go­di­ne ja­vio pr­o­ku­pač­koj bol­ni­ci zbog pot­ko­žne iz­ra­sli­ne, pre­gle­dan je i u nje­gov me­di­cin­ski kar­ton je upi­sa­na di­jag­no­za, a po­sle ne­ko­li­ko da­na po­no­vo se ja­vlja na pre­gled, gde je kon­sta­to­va­no da je sta­nje bo­lje i da je kon­tro­lu po­treb­no oba­vi­ti po po­tre­bi, piše Politika.

- Mar­ta 2017. le­kar je oba­vio dru­gu punk­ci­ju hi­gro­ma, na­kon če­ga se pa­ci­jent po­no­vo ja­vio sre­di­nom ok­to­bra iste go­di­ne, ka­da je le­kar u am­bu­lan­ti bez ika­kvih la­bo­ra­to­rij­skih na­la­za, ul­tra­zvu­ka ili sni­ma­ka oba­vio ope­ra­tiv­ni za­hvat ra­di ukla­nja­nja hi­gro­ma. Po­red to­ga, pa­ci­jent od le­ka­ra ni­je oba­ve­šten o da­va­nju pri­stan­ka na pred­lo­že­nu in­ter­ven­ci­ju ni pi­sme­no, ni usme­no, a ni­su mu pre­do­če­ne ni mo­gu­će po­sle­di­ce i ri­zi­ci in­ter­ven­ci­je - ka­že se iz­me­đu osta­log u pre­su­di Vi­šeg su­da.

Istog da­na na­kon ope­ra­tiv­nog za­hva­ta u Pr­o­ku­plju do­la­zi do kom­pli­ka­ci­ja i oto­ka na de­snoj ru­ci pa­ci­jen­ta, zbog če­ga je ka­sni­je pre­ba­čen na da­lje le­če­nje na In­sti­tut za ra­di­o­lo­gi­ju UKC Niš, a za­tim i u Urgent­ni cen­tar Kli­nič­kog cen­tra Sr­bi­je i Spe­ci­jal­nu bol­ni­cu za hi­per­ba­rič­nu me­di­ci­nu u Be­o­gra­du, a na­kon vi­še ope­ra­tiv­nih za­hva­ta zbog gan­gre­ne, ot­pu­šten je sa uklo­nje­nim pr­sti­ma de­sne ša­ke i ce­le ša­ke.

- U na­la­zu i mi­šlje­nju ve­šta­ka sto­ji da u po­stu­pa­nju UKC Niš i Kli­nič­kog cen­tra Sr­bi­je u Be­o­gra­du ne po­sto­je bi­lo ka­kvi pr­o­pu­sti, dok kod op­šte bol­ni­ce po­sto­je pr­o­pu­sti ko­ji se ogle­da­ju u ne­sa­či­nja­va­nju ope­ra­tiv­ne li­ste i ne­vr­še­nju pa­to­hi­sto­lo­škog pre­gle­da ma­te­ri­ja­la - ka­že se u pre­su­di.

Ve­šta­če­njem je, na­kon svih pr­o­ble­ma ko­je je imao pa­ci­jent G. Đ., utvr­đen ste­pen in­va­li­di­te­ta 35 po­sto, zbog če­ga je 2019. go­di­ne do­bio in­va­lid­sku pen­zi­ju od 16.314 di­na­ra, a raz­li­ku do pla­te od 38.812 di­na­ra ko­ju je pri­mao u fir­mi gde je bio za­po­slen do me­di­cin­ske in­ter­ven­ci­je, is­pla­ći­va­će me­seč­no pr­o­ku­pač­ka bol­ni­ca do nje­go­ve 65. go­di­ne.

U pr­o­ku­pač­kom Osnov­nom tu­ži­la­štvu ka­žu da je pr­o­tiv orto­pe­da pr­o­ku­pač­ke bol­ni­ce advo­kat pa­ci­jen­ta G. Đ. 2018. go­di­ne pod­neo kri­vič­nu pri­ja­vu ko­ja je, na­kon utvr­đi­va­nja svih okol­no­sti, 2020. go­di­ne od­ba­če­na, a od­no­si­la se na de­lo pr­o­tiv zdra­vlja lju­di.

Ina­če, ra­čun sa ko­ga se is­pla­ću­ju pla­te za­po­sle­nih u bol­ni­ci ne mo­že bi­ti blo­ki­ran i oni će pri­ma­ti pla­te i da­lje re­dov­no.

Pr­o­ku­pač­ka bol­ni­ca ni­je je­di­na zdrav­stve­na usta­no­va u To­pli­ci sa blo­ki­ra­nim ra­ču­nom, jer je i ra­čun Do­ma zdra­vlja u Ži­to­ra­đi u blo­ka­di još od 28. fe­bru­a­ra 2019. go­di­ne i to za iz­nos ne­što ve­ći od 33,5 mi­li­o­na di­na­ra.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dasa

    9. mart 2024 | 15:39

    Kada bi sve lekarske greske progovorile,zastidele bi se diplome mnogih strucnjaka sa skalpelom...!

  • Maksim

    9. mart 2024 | 15:00

    Zar mislite da je to samo u Prokuplju.Procesljajte ostale bolnice po Srbiji

  • Oki

    9. mart 2024 | 14:34

    Gde je odgovornost doktora

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA