≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Videće se čak i na garderobi: Stiže "prljava" kiša, evo kada se očekuje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Maksimalna temperatura drugog dana vikenda biće ponegde i preko 20°C

  • 3
Vremenska prognoza Foto-kolaž: Weather2umbrella/Sat24, Shutterstock

Srbija je ovog vikenda pod uticajem prostranog ciklona sa zapada i jugozapada Evrope, a njegov položaj je takav da nad našim područjem preovladavaju južna strujanja.

Satelitska slika Foto: zoomEarth

Zajedno sa sa južnim visinskim strujanjem do našeg područja stiže topla vazdušna masa sa Mediterana, ali i dosta čestica pustinjskog peska iz Sahare, pa se očekuje i zamućenost atmosfere, a u predelima sa padavinama one će biti prljave, odnosno blatnjave.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Zbog izraženog gradijenta pritiska, biće i veoma vetrovito  vreme.

Sinoptička situacija Foto: w2u

Ove večeri prolazna kiša očekuje se u Vojvodini.

U nedelju će u svim predelima Srbije biti suvo. Pre podne očekuje se sunčano, a sredinom dana i posle podne očekuje se naoblačenje.

Duvaće veoma jak jugoistočni vetar, u košavskom području sa olujnim udarima, na jugu Banata i do 100 km/h, dok će na planinama duvati jak, na udare i olujni jugozapadni vetar.

Maksimalna temperatura biće od 17 do 21°C, u Beogradu do 20°C, a hladnije će biti u Negotinskoj Krajini, temperatura do 14°C.

Vetrovito će biti i u ponedeljak, uz olujne udare košave, ali će vetar do kraja dana oslabiti.

Inače, u ponedeljak se zapada i jugozapada očekuje naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, a suvo će ostati uglavnom na severoistoku zemlje.

Kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom očekuju se i tokom utorka i srede.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni, u utorak povremeno i jak.

Maksimalna temperatura biće od ponedeljka do srede od 13 do 19°C, u Beogradu oko 15°C.

Manje-više slično vreme očekuje se i tokom četvrtka i petka, a nešto stabilnije i toplije vreme usledilo bi nakon 17. marta.

Dakle, kiša koja bude večeras padala ponegde u Srbiji, ali i u ponedeljak u većem delu Srbije, biće zbog čestica pustinjskog peska prljava, odnosno blatnjava, a što će najviše biti vidljivo na vozilima, vegetaciji, pa i garderobi. Reč je o prirodnoj pojavi, uobičajenoj pri aktuelnoj sinoptičkoj situaiciji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    9. mart 2024 | 19:44

    Jel ostalo peska u toj Sahari? Svake nedelje nam dolazi "pesak iz Sahare", pa čak i kad ga ne najave padne prljava kiša. Kad sam ja bio dete prljave kiše su bile 2x godišnje. Kasnije su postale ćešće i zvale su se "kisele kiše" jer su bile prljave zbog zagađenja koje izaziva industrija. Ali, nekim čudom, industrija je postala toliko ekološka da više nema kiselih kiša, već je to bezopasni "pesak iz Sahare". Pitam se samo zašto nije bilo "peska iz Sahare" kad sam ja bio dete? Jel tada nije bilo južnih vazdušnih struja?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA