Vreme čitanja: oko 1 min.

Oglasio se Štab za vandredne situacije: U Novoj Varoši za mesec dana 16 požara

J. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Uzrok svih požara bio je ljudski faktor

  • 2
Požar Senjak Foto: Marko Jovanović

Na teritoriji novovaroške opštine, tokom februara, zabeleženo je 16 požara na otvorenom, što se ne pamti u ovom kraju.

Sunčani dani, neuobičajeni za ovo doba godine, izmamili su žitelje planinskih sela oko Nove Varoši da krenu sa poljoprivrednim radovima već u februaru i martu. Iako su pak poranili, prvo su počeli sa krčenjem svojih imanja i paljenjem suve trave i korova, pa su tako tokom februara vatrogasci imali pune ruke posla.

Zbog nemara meštana, neretko je dolazilo do širenja vatre, kada je plamen pored livada i pašnjaka, zahvatio i lišćarske i četinarske šume, ali i nisko rastinje. Uzrok svih požara bio je ljudski faktor!

Tim povodom oglasio se i Štab za vandredne situacije Opštine Nova Varoš, gde su apelovali na građane da ne pale na otvorenom.

- Zbog povećanog broja požara na otvorenom, Odeljenje za vandredne situacije u Prijepolju apeluje na građane da ne spaljuju travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru, jer na taj način ugrožavavaju svoju i bezbednost ljudi oko njih, a širenjem požara može se pričiniti velika materijalna šteta na okolnim objektima.

Takođe, podsećamo da požari u blizini saobraćajnica ugrožavaju bezbedno odvijanje saobraćaja i da, zbog dima, može doći do smanjenja vidljivosti na putu, a samim tim i do saobraćajnih nezgoda, između ostalog navodi se u saopštenju.

U proteklih mesec dana za vatrogasce je bilo posla na pretek, ali je najvažnije da u pomenutim požarima nije bilo povređenih osoba.

(Telegraf.rs /B.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA