Vreme čitanja: oko 2 min.

"Magnetna rezonanca u modernoj kardiologiji": U Institutu "Dedinje" održana radionica s gostima iz Ciriha

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lončar je dodao da magnetna rezonanca srca predstavlja najkompleksniji pregled magnetnom rezonancom, prvenstveno zato što je srce pokretan organ, što je poseban izazov

  • 1
Magnetna rezonanca Foto: Pixabay

U organizaciji Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i Univerzitetske bolnice iz Ciriha održana je prva dvodnevna radionica iz oblasti magnetne rezonance srca sa međunarodnim učešćem - "Magnetna rezonanca u modernoj kardiologiji", čiji je cilj bio da se poboljša edukacija mlađih lekara i učine dostupnim savremena znanja, kako bi ovu veštinu u budućnosti izvodili na najvišem nivou.

Kako je saopštio Institut "Dedinje", teme radionica su obuhvatale primenu magnetne rezonance u dijagnostici i lečenju kardioloških oboljenja, napredak u tehnologiji, kao i izazove i perspektive u primeni ove metode u budućnosti.

Tokom dvodnevne interaktivne radionice, više od 20 najvećih autoriteta iz Srbije, regiona i Evrope, zajedno sa timom lekara Instituta "Dedinje", prihvatili su ulogu predavača i moderatora na simpozijumu, u okviru kojeg se na najvišem nivou diskutovalo o ulozi savremene magnetne rezonance u proceni dilatiranog srca, zadebljanja miokarda leve komore, aritmogenoj kardiomiopatiji, evaluaciji srčanog tromba ili tumora, kod bolesnika sa urođenim srčanim manama itd.

Šef kardiološke magnetne rezonance Instituta "Dedinje" Goran Lončar naveo je da je ideja za organizaciju simpozijuma proistekla iz uspeha koji je Institut "Dedinje" postigao za nepunih godinu i po dana, otkako je započela sa radom kardiološka magnetna rezonanca (CMRI - Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging).

Lončar je dodao da magnetna rezonanca srca predstavlja najkompleksniji pregled magnetnom rezonancom, prvenstveno zato što je srce pokretan organ, što je poseban izazov.

"Pregled traje oko sat vremena, ali sa novim alatima veštačke inteligencije, koji su pre nekoliko dana instalirani kod nas u Institutu ,,Dedinje", zahvaljujući, pre svega, velikom angažovanju direktora prof. dr Milovana Bojića, pregled će biti vremenski skraćen, ali ne na uštrb kvaliteta dobijenih sekvenci i slika. Naprotiv, time ćemo poboljšati njihov kvalitet", poručio je dr Lončar.

Eminentni lider u oblasti magnetne rezonance srca, ugledni kliničar i istraživač, šef magnetne rezonance u Cirihu, Robert Manka, pohvalio je Institut "Dedinje".

"Smatram da je Institut 'Dedinje' fantastičan zdravstveni centar i da njegov kompletan tim poseduje izuzetno dobre ideje i istrajnost u njihovom ostvarivanju, što me je dodatno impresioniralo. Oprema u Institutu je izuzetno kvalitetna, a njegovi doktori puni znanja, iskustva i predani svom poslu", rekao je Manka.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA