Vreme čitanja: oko 3 min.

Selaković: Građani treba imaju poverenje u rad Centara za socijalni rad

J. V.

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Moj glavni apel je sa jedne strane smiriti strasti, sarađivati, razgovarati, imati poverenje u svoju državu, u svoj Grad, u centar za socijalni rad", rekao je Selaković

  • 1
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selakovića poručio je danas da građani Srbije treba da imaju poverenja u svoje državne institucije, centre za socijalni rad, pa tako i Centar za socijalni rad Grada Novog Sada.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, Selaković je posetio Centar za socijalni rad Novi Sad povodom nemilih dešavanja u petak, kada se ispred Centra odigravao skup nezadovoljnih građana, koji su provalili zaštitnu ogradu i ušli u centar.

Selaković je apelovao da "više nikada ne gledamo niti prisustvovujemo nemilim događajima" koji su rezultirali provaljivanjem u dvorište Centra i u jednu posebnu službu za zaštitu dece.

"Uveren sam da smo kada smo kao država rešavali mnogo komplikovanije i veće probleme, da ćemo biti u stanju da rešimo i ovo“, rekao je ministar.

On je rekao da smatra za svoju obavezu i dužnost da apeluje na čitavu javnost da se smire strasti i naglasio da se u Centru za socijalni radi donose odluke o veoma važnim pitanjima kao što su nadzor nad decom, roditeljstvo, zanemarivanja dece od strane roditelja.

"U takvim slučajevima svaka prejaka reč, a da ne pričamo o tome kada su u pitanju konkretni fizički akti, može da dovede do problema. Zaposleni u svim centrima za socijalni rad u Srbiji su ljudi koji rade veoma odgovoran, veoma važan posao i veoma težak posao. Takvim ljudima neophodno je omogućiti da taj posao rade u uslovima koji takav posao to i zahteva", poručio je Selaković.

Dodao je da, pošto je i sam roditelj, može da razume bojazan i opšte javnosti i svakog roditelja pojedinačno koji je korisnik centra za socijalni rad, kada je u pitanju bilo kakva promena tretmana i odnosa dece i roditelja.

"Centar za socijalni rad Grada Novog Sada jeste institucija u koju građani treba da imaju poverenja i koja će, samo ukoliko postoji ozbiljna međusobna saradnja, a nikako nadređenost, nikako centar koji će naređivati, nikako korisnik centra koji će nametati svoju volju ili koji će odbijati saradnju. Takve situacije nikad ne dovedu do dobrog rezultata", konstatovao je ministar.

On je dodao da Centar ima ljude izuzetne stručnosti, ljude dokazane u svom poslu i da samo saradnja sa korisnicima Centra može da dovede do dobrog ishoda.

"Moj glavni apel je sa jedne strane smiriti strasti, sarađivati, razgovarati, imati poverenje u svoju državu, u svoj Grad, u centar za socijalni rad. A sa druge strane, podrška zaposlenima u centru za socijalni rad i kao država koja ozbiljan značaj pridaje deci i porodici", rekao je Selaković.

Dodao je da, kao država koja je osnovala posebno Ministarstvo za demografiju i brigu o porodici i koja ulaže mnogo u promovisanje roditeljstva i u demografsko jačanje naše nacije, pridaju toj temi ozbiljnu pažnju.

"Dajemo podršku državnim organima koji ovim treba da se bave i uvek smo spremni da pomognemo i onim roditeljima kojima je teško da ta svoja prava i obaveze izvršavaju i ispunjavaju", poručio je Selaković.

On je rekao da je Centar za socijalni rad korektivni faktor u društvu koji onome koji ne može sam da priskoči u pomoć, pomogne da prevaziđe različite prepreke i izvede decu na pravi put.

Stotinak građana protestovalo je u petak, 8. marta, ispred novosadskog Centra za socijalni rad, a nakon guranja sa policijom, uspeli su da probiju ogradu. Protest je organizovan u znak podrške Novosađanki Ani Mihaljici, koja tvrdi da joj je troje dece neosnovano oduzeto.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ministar Selaković došao na mesto tragedije

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA