Vreme čitanja: oko 2 min.

Ćele-kula kandidat za Uneskovu kulturnu baštinu: Grad Niš priprema kandidaturu

O. N.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad Niš prijavljuje Ćele kulu za Uneskovu listu svetske baštine

  • 0
Ćele-kula Foto: Serbia Pictures: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedinstveni spomenik Ćele-kulaiz Niša mogao bi da se nađe u društvu Kineskog zida, piramida u Egiptu, Stounhendža, Troje, Maču Pikčua, Notr Dama, Kipa slobode, Akropolja, Opere u Sidneju, ako bude na Uneskovoj listi svetske baštine kao materijalno kulturno dobro. Grad Niš će, uz pomoć predstavnika francuske Nice, početi sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika kandidovali. Ćele-kula je, prema rečima gradonačelnice Niša, na prvom mestu, ali će odluka biti tek doneta.

Prateći primer poznatog francuskog grada, grada koji je na Uneskovoj listi pod nazivom "Nica, grad zimskog odmarališta", Niš će krenuti sa prikupljanjem dokumentacije kako bi neki od spomenika iz bogate istorijske i kulturne ponude bio na istoj listi.

Olivije Anri Sambuki, direktor Kancelarije "Nica, svetska kulturna baština", rekao je da je saradnja Niša i Nice počela pre dve godine posetom gradonačelnica Dragane Sotirovski ovom gradu u Francuskoj.

Ćele kula Foto: Mariano Garcia / Alamy / Alamy / Profimedia

- Gradonačelnica Niša ima sreću da živi u gradu koje ima bogato i raznovrsno nasleđe koje nosi puno poruka istorije, a to želi da valorizuje kod UNESCO-a. U 2021. Francuska je uspela da odbrani i dobije dosije o gradu Nice kod Uneska pod nazivom "Nica, grad zimskog odmaranja i odmarališta". Danas smo ovde da posetimo Niš, vidimo nasleđe, zajednički krenemo u proceduru izgradnje dosijea gde će se valorizovati nasleđe - rekao je Sambuki.

Na Unseskovoj listi je trenutno 1.199 lokaliteta, od čega samo pet u Srbiji - Stari Ras i manastir Sopoćani, nalazište Gamzigrad-Romulijana, manastir Studenica, srednjevekovni nadgrobni spomenici - stećci, potom srednjovekovni spomenici na Kosovu Pećka patrijaršija, manastiri Dečani i Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Počasni konzul Francuske u Nišu Saša Miljković, kaže da su za Niš mogućnosti brojne i velike.

- Sada imamo slatku muku da izaberemo koji je to spomenik. Niš itekako ima šta da ponudi, kako istorijski, tako jedinstveno, to je tačka susreta istoka i zapada, kulture hrišćanstva i islama, rodno mesto Konstantina i Ćele-kula koja je jedinstvena u svetu. To su elementi koji kažu da treba krenuti i sastaviti u jedan dokument - kaže Miljković.

- Jedan spomenik se ističe - kaže gradonačenica Niša Dragana Sotirovski.

- Potpuno smo svesni da procedura nije bila jednostavna, laka i brza. Njima je trebalo 7 godina. Potrebno je oko 7 do 10 godina za prikupljanje i valorizaciju onoga što ponudite kao grad. Grad Niš mnogo toga može da ponudi, ali čini mi se da je na prvom mestu Ćele-kula koja je jedinstvena u svetu i koja može da prođe - kaže Sotirovski.

Unesko je organizacija osnovana 1945. godine u Parizu, po završetku Drugog svetskog rata.

(Telegraf.rs/Južnevesti)

Video: Privodi se kraju izgradnja Centra za posetioce u Caričinom gradu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA