≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo je soba u kojoj sestre Roska i Mika spavaju sa ovcama: Srce da prepukne! Jedan potez tek će vas rasplakati

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ipak, ovako teška životna situacija nije ih sprečila da Tamaru dočekaju prave domaćice, a ona nam je otkrila i čime su je poslužile

  • 31

Soba koja je ujedno i štala, plafon koji samo što se ne sruši, dva improvizovana kreveta od ćebadi, seno na sve strane i ovce. Ovako izgleda prostor u kojem dve sestre Roska i Mika, čije je priča potresla Srbiju, žive nadomak Dimitrovgrada, na putu ka Staroj planini. Namučene žene bile su napuštene i zaboravljene od svih, sve dok na njihova vrata nije zakucala velika humanitarka Tamara Misirlić.

Ona je za Telegraf.rs istakla da za pet godina koliko se bavi humanitarnim radom nikada nije videla težu i goru situaciju. 

"Sve ovo je mnogo potresno, svašta sam videla za ovih pet godina, ali nikada nisam imala situaciju da ljudi spavaju u istoj prostoriji sa životinjama", rekla je naša sagovornica.

Mlađa sestra Roska uvela je Tamaru u njihov dom i pokazala joj kako i gde spavaju, a iako im je kako kaže tesno, ne mogu da puste da ovce budu same napolju.

"Tesno nam je, njih smo tu ogradili, a puštamo ih i napolje na pašu", objasnila je Roska Tamari.

Ispred kuće pokazala je i improvizovani šporet koje su sestre morale da naprave da bi mogle da spremaju hranu.

"Tu smo kuvale zadnjih 4,5 godina hranu, u zadnje vreme kuvamo dole", kazala je Roska.

Nesrećna žena Tamari je pokazala i kako, sama, na rukama donosi drva do kuće.

"Niko neće ni za drva da nam pomogne", kroz suze je rekla.

U jednom objektu, koji nije u njihovom vlasništvu, sestre su ostavile i nešto od stvari koje imaju, kao i hleb kako bi sve to sačuvale od propadanja.

Ipak, ovako teška životna situacija nije ih sprečila da Tamaru dočekaju prave domaćice, a ona nam je otkrila i čime su je poslužile. 

"Nije mi bilo dobro kada sam ušlau kuću, baš je jezivo., ali su me sestre mnogo lepo dočekale, poslužile su me i napolitankom koju im je dao neki čovek kom su pomagale", priča humanitarka.

Nakon njene posete Roska i Mika obezbeđene su hranom, a sve do tada jele su ono što spremaju i životinjama, krompir i salate.

Koliko je snimak sestara potresao celu zemlju govori i činjenica da je odziv na humanitarnu akciju odličan, pa se Tamara nada da će uspeti da sestrama obezbedi normalne uslove za život.

Podsetimo, u selu Mojinci nadomak Dimitrovgrada, na putu prema Staroj planini, same i nesrećne žive sestre Roska i Mika Dimitrov. Ovce su im sve što imaju, pa čak i spavaju sa njima, jer kako kažu, žao im je da one spavaju na otvorenom, pa jedina soba koja se nije srušila služi i kao štala i kao soba.

"Kuvamo krompir, malo za kučiće, malo za nas. Morala sam kuče da vežem unutra jer i kurjaci napadaju nas, nema ko da povede računa o nama", kroz suze priča mlađa sestra Roska.

Pokazuje rukom gde kiša "samo" pada, a gde teče. Objašnjava gde je i kako pokušala da plehovima i odećom "zabašuri" da krov ne prokišnjava. "To teče unutra u sobu". Objašnjava i kako je sama napravila odžak.

Sestrama možete da pomognete preko Fondacije "Tamara Misirlić" na sledeće načine:

RAČUN ZA DONACIJE:

200-3453980101008-90

Primalac: Fondacija “Tamara Misirlić”

Svrha uplate: Sestre Dimitrov

Devizni:

RS35200345398010198860

SWIFT/BIC: SBPORSBG

PayPal: fondacijatamaram@gmail.com

Online donacije: https://tamaramisirlic.com/donacije/

SMS: 1 na 5800

CENA PORUKE JE 200 DINARA!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir

    13. mart 2024 | 12:07

    Vreme je za jedan Generalni Socijalni Program. Ovim ženama nova kuća, tu gde žive i garantovane penzije. Maršalov Plan za ljude u malim naseljenim mestima

  • Jelena

    13. mart 2024 | 14:31

    Bez pametovanja. Ko hoće da im pomogne neka da novac.

  • Veteran

    13. mart 2024 | 12:09

    Ovo oni što su nadležni za ovakve slučajeve treba da ih sram,ali ovi danas žive bez obraza, samo da prime platu po 150.ooo i razmišljaju koju planinu koje more, i tražite natalitet, još malo neće ni ovi indusi da ostanu ovde, jednom rečju tuga cemer i jad..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA