≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Semir iz Prijepolja našao meteroit sa Marsa, poslao nam i snimak: Sijao kao disko kugla, pa mi privukao pažnju

B. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Semirov otac je, priča nam on, sanjao da se u tom selu krije blago

  • 3
Meteorit, Mars Foto: Pixabay, Telegraf

Semir K. iz Prijepolja, već skoro deceniju se borio i na kraju izborio da dokaže da je pronašao "Meteor". Sve ove godine mu niko nije verovao, nailazio je na razne komentare, ali je rezultat istraživanja, koji je stigao sa Tehnološkog instituta u Novom Sadu, to samo i potrvdio, hemijski i mineralni sastav kamena ispostavilo se da je sa druge planete i to nama najbliže, sa Marsa!

Vođeni snom, koji je Semirov otac sanjao tokom jedne noći, uputiio je semirovu porodicu u porodično u selo u Prijepolju u koje su se doselili još 1924.godine iz Crne Gore, odakle zapravo Kaljići i vode poreklo, a gde od 1999. godine i nisu bili, od bombardovanja.

Možda se ni tad ne bi uputuli u ovu zabačenu i teško pristupačnu vrlet, udaljenu od Prijepolja oko 20ak kilometara, da Semirov otac nije sanjao da mu se u ovom selu krije blago. Tako je i bilo, objašnjava Semir, obilazili su selo, a šetajući kroz jednu livadu primetivši neobičan kamen, koji mu je posebno privukao pažnju, zastao je iza roditelja, pa mu prišao i uzeo ga u ruke, bio je vrlo neuobičajen i zanimljiv.

"Stajao je pored pivskih flaša, koje su pretpostavljam, ostale iza lovaca, sijao je kao disko kugla, što je bilo dovoljno da mi privuče pažnju. Na prvi pogled pomislio sam da je meteor, ali nisam ništa govorio, stavio sam ga u torbu i nastavili smo šetanje. Zatim sam kasnije, ne vezano za kamen, telefonom razgovarao sa prijateljem iz Zenice, kome sam pomenuo da sam pronašao neki neobičan kamen, opisao mu ga, a on me je uputio na Sarajevski institut, gde sam upoznao jednog profesora koji mi je rekao da mu liči na meteor, ali da je put dok se to tačno ne utvrdi vrlo zahtevan i dug. Na kraju je tako i bilo", priča Semir.

Kamen je bio veličine piksle, težak 999 grama, nekih 20ak je otišlo na ispitivanja, a njegova istraživanja nastavljena su u Tehnološkom institutu u Novom Sadu, a kasnije su se uključile i druge institucije u drugim državama, poput Nemačke, Luksemburga, Francuske i mnogih drugih. Istraživanje je završeno, a konačan odgovor iz novosadskog instituta stigao je da ovo nije običan, već nebeski kamen,

"Kamen" sa Marsa, kao što je Semir od početka i tvrdio. Nakon uspešno završenog istraživanja, meteor-kamen je, kao što je i praksa, dobio svoje ime - "Blackstone", što u prevodu znači "crna stena", a ime je dobio po nazivu jednog sela iz Prijepolja čiji podatak datira još i XVI veka.

Za vreme od pronalska kamena do sada, Semir je naišao na nerazumevanje okoline, niko mu nije verovao, govorili su da je to kamen za kupus i da se mane "ćorava" posla, ali se na kraju ispostavilo skroz drugačije. Baš onako, kako je on tvrdio još od prvog dana.

Sa Marsa, kroz svemir, pa tek na Zemlju 

"Meteor se trenutno nalazi u Nemačkoj, nemam poseban razlog što se nalazi tamo, a ne u Srbiji, jednostavno sasvim obična odluka. Ko zna, možda ga uskoro i vratim u Srbiju", rekao je Semir.

On je dodao da je ovaj "neobični" kamen zanimljiv na još jednom polju, ima neobične pojave, reaguje na struju, privlači magnet, a po tvrdnjama struke zapravo najveći broj meteora i ima magnetna svojstva. Semirov pronalazak svrstava se u 15 najređih meteora na svetu, jedini je meteor sa Marsa u Srbiji, a on će budućnosti predstavljati značajan doprinos nauci o meteoritima, a Kaljiću novo, vrlo zanimljivo iskustvo.

Dug je put Marsovog meteora do Zemlje. To je kamen koji je izvorno formiran na Marsu, ali je prilikom udara asteroida i kometa u blizini izbačen sa tog planeta u svemir, pa je tek nakon dugog puta dospeo na Zemlju. Od velikog broja meteora pronađenih na Zemlji, najmanje ih je pronađeno sa Marsa, oko 300 komada. Vrlo su retki. Ali, eto, Semir je ipak naišao na jedan takav primerak i to baš u Srbiji!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA