Vreme čitanja: oko 1 min.

Prvo ćute 5 minuta, pa odigraju naopako kolo: Baksuzi, ugursuzi i namćori obeležili svoju slavu

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Član ovog društva može da postane baš svako ko želi da pomogne, a lako može da stekne i jednu od titula: baksuza, ugursuza ili namćora

  • 2
Slava, porodična slava, Slavska trpeza, slave, vino, slavski kolač, slavska sveća Foto: Shutterstock

Svoju slavu Udruženje "Dobra narav" obeležilo je najbaksuznijeg utorka u godini, devetog utorka od Božića, uz prisustvo 400 zvanica. "Jesmo baksuzi, ugursuzi i namćori, ali smo svi dobre naravi", kažu iz kruševačkog udruženja, navodi Radio televizija Kruševac.

Imamo na zabavama i pet minuta ćutanja i ko prekrši to pravilo mora da plati kaznu. Ljudi znaju da to sve ide u fond za decu i onda namerno jedni druge prozivaju i namerno pričaju da bi dali što više novca za tu humanu stranu našeg društva.

"Zabave su nam sve veće i masovnije i sve više novca prikupljamo, taj humanitarni duh širimo sve više", kaže Gordana Petrović Ledenko, ovogodišnja domaćica slave.

Slava Prepodobni Vasilje ispovednik predata je budućem kolačaru.

Uz pesmu i igru i nezaobilazno naopako baksuzno kolo prikupljen je novac za odeću za oko stotinu dece iz osnovnih škola i dva maturanta.

Pokloni se tradicionalno uručuju na Vrbicu.

Član ovog društva može postati svako ko želi da pomogne, a lako može steći i jednu od titula.  Prva među njima je baksuz – to je onaj ko se takav rodi, ugursuz je viši stepen baksuza koji nastaje kaljenjem, a treća titula namćora stiče se tek nakon godina i godina predanog rada.

(Telegraf.rs)

Video: Kada ne obraćaš pažnju na znakove upozorenja, onda završiš zabetoniran

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA