≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuveni meandri skoro ostali bez vode: Presušilo Uvačko jezero

J. V.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vode je sve manje, a uskoro bi jezero moglo i da presuši

  • 2

Sjeničko polje, u srcu Peštera, čuva jedan od najimpresivnijih spojeva prirode i tehnološkog dostignuća – Uvačko jezero. Ovo veštačko jezero, proteže se na dužini od 27 km, s meandrima koji su svojevremeno iscrtavali put reke Uvac. Međutim, ovaj prirodni raj i inženjersko remek-delo suočava se sa ekološkim izazovima koji ugrožavaju njegov opstanak, navodi Sandžak danas.

Prethodnih godina, Uvačko jezero je pokazalo znake ekološke krize. Vode je sve manje, a uskoro bi moglo i da presuši. To postaje sve izraženije, sa smanjenim nivoom vode koji otkriva suva korita i usidrene čamce daleko od svojih prirodnih puteva.

Brana visoka 110 metara, jednom je bila simbol inženjerskog napretka i pružila je energiju za hiljade domaćinstava kroz proizvodnju 70 miliona KWh struje godišnje. Sada je prepoznata potreba za novim pristupom upravljanju ovim dragocenim resursom.

Promena klimatskih uslova, zajedno sa antropogenim faktorima, stavlja jezero u delikatnu poziciju. Zajednica koja se oslanja na hidroenergetsku infrastrukturu i turistički potencijal jezera, sada mora da razmotri dugoročne strategije za očuvanje. Uvačko jezero nije samo izvor energije i mesto za rekreaciju, već i važan ekološki entitet koji podržava biodiverzitet regiona.

Sa zelenim obalama koje se sužavaju, Uvačko jezero je postalo primer za sve nas o važnosti održive eksploatacije prirodnih resursa. Njegova budućnost i nasleđe koje će ostaviti za sobom, direktno zavisi od akcija koje se preduzimaju danas, kako bi se osiguralo da njegove vode nastave da teku, ne samo za proizvodnju struje, već i kao životna arterija ekosistema koji ga okružuje.

(Telegraf.rs)

Video: Par labuda doselio se na Smilovsko jezero: Stanovnici se nadaju da će tu i da ostanu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    14. mart 2024 | 16:07

    Ene ene a nepisu da sve smeca sto pluta dolazi iz sjenice ,nekazu da sva kanalizacija odpadne vode iz klanica ide u jezero nekazu da su izgradili 100 vikendica na 100 m od samog jezera da su neke cak i na 50 m od gnezda orlova j9k daj Srbijo nemoj proizvoditi struju da bi pojedinci vozili camce i uzimali pare

  • Đuro

    14. mart 2024 | 01:10

    Sve bre uništiše

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA