Vreme čitanja: oko 2 min.

Neca iz Blaca je Titovo kumče i vatreni partizanovac: Jedan detalj iz njegovog života sve iznenađuje

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je vatreni partizanovac Neca Dragićević iz blačkog sela Čungule, obožava crvenu boju. Čak i u njegovoj “večnoj”kući u selu Čunguli, dominira najradosnija boja.

  • 3
Neca Dragićević Printscreen/Youtube Gorica Segovic

Neca Dragićević poreklom iz blačkog sela Čungule, još iz mlađih dana imao je želju da njegova večna kuća bude sagrađena od čungulskog kamena, i tu želju je i ispunio. Sebi za života podigao je spomenik koji je sagrađen upravo od ovog, kako tvrdi, izuzetno kvalitetnog kamena. Na spomeniku su dve Necine slike jedna gde je odeven u omiljenu crvenu boju a druga je sa partizanovim dresom čiji je vatreni navijač.

-Radi se o kamenu koji je najkvalitetniji ne samo u Srbiji već i u bivšoj Jugoslaviji. Kako su mnoge škole u blačkoj opštini sagrađene na temeljima od čungulskog kamena, želeo sam i da spomenik sebi za života sagradim od istog tog kamena, kaže Neca dodajući da je i spomenik njegovog pokojnog dede i babe pre 50 godina sagrađen od istog materijala pa je na neki način želeo i da obnovi tu tradiciju.

Ljubav prema kamenu koji je proslavio selo u kojem je Neca 1950 godine rođen, ovekovečio je na ovaj način, a svoje grobno mesto ogradio je i crvenom ogradom jer on je čovek koji voli crvenu boju pa u skladu s tim i njegov stajling je nezamisliv bez ove boje.

- Crvenu boju volim i nosiću je do smrti, kratko je opisao svoju veliku ljubav prema ovoj vatrenoj boji.

Neca Dragićević potiče iz najsiromašnije porodice u selu. Gledano kroz neko drugo bogatstvo, za njegovu porodicu u to vreme može se slobodno reći da je bila najbogatija, ne materijalno, već po tome što je to bila porodica koja je imala čak trinaestoro dece. Neca je bio dvanaesto dete a po tadašnjim običajima svakoj porodici koja je imala više od devetoro dece kumovao je tadašnji predsednik SFRJ Josip Broz Tito. Pa je Neca za kuma imao predsednika tadašnje SFRJ, maršala Tita.

-Tito je moj kum, ali nikada se nismo sreli - kaže Neca, dodajući da je za vreme vladavine svog kuma Josipa Broza Tita, najbolje živeo.

(Telegraf/Blaceinfopress)

Video: Deda Vlajkov recital Titu za Dan mladosti: Sinji zvezdo u skorije dane, dovedi nam opet partizane

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brk

    14. mart 2024 | 11:26

    Čovek iz Čungalunga sela se zbunio,misli da voli partizan a u duši Crvena.....

  • S

    14. mart 2024 | 14:36

    On je iz Čungle opština Blace...

  • Kole

    14. mart 2024 | 11:14

    U pravu je. Svedoci tog vremena mogu da potvrde Najveci kriticari su oni koji se tada nisu ni rodili ili su bili saradnici okupatora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA