≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potvrđeno 36 slučajeva morbila: U ovom gradu je najveći broj inficiranih

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Jovanović:Potvrđeno 36 slučajeva morbila, najveći broj inficiranih u BG

  • 3
male boginje, morbili Foto: Shutterstock

Direktorka Instituta za javno zdravlje "Batut" Verica Jovanović rekla je danas da u ovom trenutku u Srbiji ima 36 potvrđenih slučajeva morbila i da je najveći broj inficiranih na teritoriji Beograda. Jovanović je govoreći o morbilama, rekla da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji, a kod nas jeste, daje veći broj inficiranih.

"Mi danas imamo porast, taj porast nije veliki, ali u ovom trenutku imamo 36 potvrđenih slučajeva morbila, najveći broj inficiranih - 30 je na teritoriji Beograda", rekla je ona za RTS. Kada je reč o vakcinaciji, Jovanović apeluje na redovno vakcinisanje prema programu obavezne imunizacije, a napominje da je naročito vakcinacija prvom dozom značajna za decu manjeg uzrasta.

"Na takav način ćemo uticati na sprečavanje zaražavanja i svih komplikacija koje virus morbila donosi", istakla je ona.

Jovanović kaže da od 36 potvrđenih slučajeva, 30 je nevakcinisano i sa nepoznatim vakcinalnim statusom.

"Potvrđeno je da je 20 lica nevakcinisanio. Najveći razlog za pojavu i epidemiju i pojedinačnih slučajeva morbila je status nevakicisanosti. Radimo na tome da obuhvat celokupne polulacije bude veći od 95 odsto", rekla je ona.

Direktorka "Batuta" je rekl da je broj vakcinisane dece povećan i to se vidi i prema posetama odeljenjima za zdravu decu. Prema njenim rečima, situacija u vezi sa gripom je stabilnija, za oko 20 procenata je pad inficiranih u odnosu na prethodnu nedelju, a u ovoj sezoni je dominirao je tip A virusa gripa (H1N1).

Jovanović je rekla da u ovom trenutku od početka godine ima 962 potvrđena slučaja pertusisa (velikog kašlja).

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Ovo su simptomi malih boginja: Ako se pojave bele pege, pravac kod lekara

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bjorn

    14. mart 2024 | 14:58

    Muka mi vas je vise teoreticara zavere. Jeste li zavrsili medicinu, niste pa onda sta mislite da vas cini dovoljno kompetentnim da pricate i iznosite dezinformacije. Toplo vam preporucuje knjige iz osnova imunologije. Kada vidite zasto smo uspeli vakcinama da iskorenimo bolesti , da bi vi i vama slicni sirili dezinformacije i teorije zavere i time doprineli do parastu antivakcinalnog lobija. Zato nam se danas i javljaju skoror iskorenjene bolesti.

  • teorija zavere

    14. mart 2024 | 13:28

    "Jovanović je govoreći o morbilama, rekla da se radi o veoma infektivnom uzročniku koji ukoliko je prisutan u cirkulaciji, a kod nas jeste, daje veći broj inficiranih." - Dakle morbile su veoma zarazne, a imamo 36 zaraženih od 6.650.000 stanovnika? Kako je to veći broj inficiranih? Kaže da je u Beogradu 30 zaraženih. Što će reći da je u ostatku Srbije samo šestoro zaraženih, na skoro 5 miliona ljudi. Kako je moguće da to šestoro nije zarazilo još ljudi, tim pre ško kažu da imamo nedovoljno vakcinisanih? Nema nikakve logike u tome što pričaju. BTW, od tih 36, šestoro je vakcinisano, a za 10 se ne zna da li su vakcinisani ili ne. Dakle, i vakcinisani mogu da se zaraze, pa mi nije jasno kako nije zaraženo još ljudi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA