Vreme čitanja: oko 2 min.

Halačeva: Nevladin sektor u Srbiji pruža podršku u suzbijanju nasilja prema ženama

V. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

u Evropskoj uniji ravnopravnost i balans između polova je veoma važan

  • 0
Porodično nasilje, nasilje nad ženama, Ilustracije nasilje, Novinarke protiv nasilja Foto: Milena Đorđević/Novinarke protiv nasilja/NPN

Zamenica ambasadora Evropske unije u Srbiji Plamena Halačeva izjavila je danas da nevladin sektor u našoj zemlji pruža važnu podršku u suzbijanju nasilja prema ženama, navodi se u saopštenju.

- Veoma je značajna podrška Delegacije Evropske unije nevladinom sektoru širom Srbije kako bi ta udruženja delovala na lokalu - rekla je Halačeva na konferenciji povodom početka projekta "Korak napred: Unapređenje podrške žrtvama seksualnog nasilja u Vojvodini".

Ona je dodala da je u Evropskoj uniji ravnopravnost i balans između polova veoma važan.

- Evropska Komisija je 8. marta 2022. godine usvojila predlog direktive o suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici. Ovaj predlog postavlja ciljane mere za zaštitu ove grupe žrtava krivičnih dela kako bi se ojačale akcije preduzete od strane država članica - kazala je Halačeva.

Ukazala je na važnost ulaganja u zakonodavstvo kako bi se sprečilo nasilje.

- Sa pristupom Evropske unije Istanbulskoj konvenciji u oktobru 2023. godine, EU je istakla svoju posvećenost okončanju nasilja zasnovanog na rodu. Ovaj značajan korak naglašava ključnu potrebu za snažnim i celovitim pravnim okvirom za borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici - navela je Halačeva.

Naime, obaveza EU obuhvata donošenje i rigorozno sprovođenje zakona koji štite žene od različitih oblika nasilja, uključujući nasilje u porodici, seksualno uznemiravanje i trgovinu ljudima.

Zakonodavstvo, zajedno sa celokupnim pravnim tekovinama EU i svim relevantnim međunarodnim i evropskim standardima, postavlja osnovu za naše napore u prevenciji nasilja nad ženama.

Direktorka Centra za podršku ženama Biljana Stepanov istakla je da je u Srbiji veoma visoka zastupljenost rodno-zasnovanog, a posebno seksualnog nasilja, što se može videti kroz porast broja prijavljenih slučajeva.

- Dostupne i kvalitetne specijalizovane usluge socijalne zaštite, koje se pružaju u Centrima za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini i koje obuhvataju kako medicinsku uslugu i pregled tako i psihološko savetovanje, omogućavaju žrtvama da prevaziđu doživljenu traumu i krenu putem oporavka. Osim toga važno je raditi i unapređenju institucionalne podrške, povezanom i efikasnom postupanju svih institucija u sistemu socijalne i pravne zaštite, kao i na podizanju svesti o štetnim obrascima kojima se žrtve viktimizuju - rekla je Stepanov.

Dodala je i da je ovaj projekat usmeren na to da usluge podrške budu stalno dostupne u četiri Centra za žrtve seksualnog nasilja, ženama i devojčicama iznad 15 godina, ali i da se unapredi multisektorska saradnja i sveubuhvatni institucionalni odgovor na nasilje.

- Projekat otvara mogućnost za osnivanje još jednog dodatnog Centra za žrtve seksualnog nasilja u AP Vojvodini. Ova podrška Evropske unije omogućiće ženama i devojčicama efikasniju zaštitu od seksualnog nasilja, podršku pri oporavku i život bez nasilja - zaključila je Stepanov.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA