Vreme čitanja: oko 2 min.

Za poslednje 24 godine, jedino je on ovde upalio sveću: Aleksandar traži pomoć za zaštitu groblja kod Prištine

Ekipa Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ajvalija je bila poznato okupljalište Prištevačke omladine pošto je u selu postojao Dom kluture u kome je svake nedelje održavan neki kulturno umetnički program

  • 0
Ajvalija Priština groblje Fičer Foto-kolaž: N. Zejak

Aleksandar Čolić rođen u Ajvaliji, prigardskom naselju Prištine, pokrenuo je inicijativu da Srbi poreklom iz ovog sela sada dela grada Prištine, daju dobrovoljni prilog za uređenje groblja starog više od sto godina, na kom je u poslednjih 24 godine jedino on upalio sveću.

Moraju Srbi, Crnogorci, Hercegovci, Rusi pa i Italijani, koji su živeli u rudarskom naselju Ajvalija, izdvojiti svako prema svojim mogućnostima, deo novca kako bi, kako on kaže, sprečili nestajanje pravoslavnog groblja u Ajvaliji.

"Groblje je zaraslo u trnje, a novopečeni stanovnici Ajvalije groblje koriste za smetlište jer su svesni da je pretvaranje groblja u deponoju najbrži način da pola hektra zemljišta pretvore u građevinsko ili već ko zna šta drugo", veli Čolić.

On nabraja da je u Ajvaliji do 1999. godine u nešto više od 70 domaćinstva živelo blizu 300 Srba iz plemena Stojanović, Čolić, Popović, Inić, Dželetović, Džudović Šešlija Panić, Šarac, Gojković i još tridesetak prezimena i da većina njih zbog izmišljenih optužnica koje je sačinila Priština ne sme doći u rodno mesto.

Ajvalija je bila poznato okupljalište Prištevačke omladine pošto je u selu postojao Dom kluture u kome je svake nedelje održavan neki kulturno umetnički program.

"Ostalo je zapisano i zna se da je u Ajvaliji pevala Lepa Lukić kojoj je to bilo prvo gostovanje u nekoj od sredina na Kosovu i Metohiji", ističe on navodeći da Ajvalija deli sudbinu brojnih drugih sredina na prostoru južne srpske pokrajine u kojima nestaju groblja kao poslednji svedoci srpstva.

Podseća da je pre tri godine uspeo delimično da očisti šipražje, ali je nisko rastilje, trnje, u međuvremenu naraslo da se kako tako može doći samo do pojedinih grobišta sa kojih su odneti nadgrobni spomenici i mermerne ploče.

"Na prstima jedne ruke možemo prebrojati spomenike koji nisu odneti izuzev starih u kamenu klesanih krstača koje su vandali polomili ili su zarasle u trnje", veli on pozivajući rodbinu, rođake i prijatelje da podrže njegovu akciju da se groblje uz blagoslov Vladike Teodosija zaštiti od nestajanja.

Uputio je, takođe, apel meštanima starosedeocima Ajvalije, da na groblje ne izbaciju otpad i šut koji skidaju sa razidanih srpskih kuća od kojih više nema ni temelja i da ne pale smeće na groblju koje je bilo minirano ali je ubrzo posle ulaska KFOR-a na Kosmet deminirano i sada služi za smetlište.

(Telegraf.rs/N.Zejak)

Video: Pogledajte snimak upada pripadnika ROSU u zgradu gde živi Milan Radoičić

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA