Vreme čitanja: oko 1 min.

Žigmanov čestitao Mađarima u Srbiji nacionalni praznik

T. U.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žigmanov čestitao Mađarima u Srbiji nacionalni praznik

  • 0
Tomislav Žigmanov Komitet za ljudska prava UN Ujedinjene nacije Foto: Tanjug/MLJMPDD

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov čestitao je pripadnicima mađarske nacionalne manjine u Srbiji mađarski nacionalni praznik 15. mart, dan kada je 1848. godine počela nacionalna revolucija i borba za slobodu Mađara u Austrijskom carstvu.

Toga dana je, na talasu revolucija u Evropi, u Pešti-Budimu izbila i bez krvoprolića pobedila mađarska nacionalna revolucija, navodi se u saopštenju resornog ministarstva i dodaje da je "sa idealima nacionalnog suvereniteta i građanske transformacije rođena moderna parlamentarna Mađarska".

Cilj mađarske revolucije 1848/49. godine bilo je okončanje vladavine Habsburgovaca, kao i sticanje nezavisnosti i uspostavljanje ustavnog uređenja.

Zbog toga se 15. mart 1848. godine smatra jednim od najslavnijih dana u istoriji mađarskog naroda i njihove težnje za slobodom, koji prema Zakonu o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina praznuju i Mađari u Republici Srbiji.

Mađari u Srbiji najbrojnija su nacionano-manjinska zajednica. Prema poslednjem popisu stanovništva 2021. godine, u Srbiji živi 184.442 pripadnika ove nacionalne zajednice i čine 2,77 odsto od ukupnog broja stanovnika naše zemlje.

Kao i brojne druge nacionalne zajednice, pa i većinsko stanovništvo i Mađari beleže značajan demografski pad u odnosu na prethodni popis stanovništva.

"Vlasti u Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini i jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na obezbeđivanju svih potrebnih preduslova, od primene zakona, preko materijalno-finansijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika kako bi Mađari u našoj zemlji uspešno nastavili da razvijaju svoje nacionalne institucije", ističe se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA