≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tužna priča najlepše srpske svetinje: Bogorodica Ljeviška uništena u pogromu, evo kako danas izgleda

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Danas je delimično funkcionalna

  • 1

Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, simbol vekovnog trajanja i jedna od najlepših pravoslavnih svetinja, a koja je uništena u martovskom pogromu, delimično je obnovljena i otvorena za malobrojne vernike.

Crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu podignuta početkom 14. veka tokom svoje istorije teško je stradala - u 18. veku pretvorena je u džamiju, a početkom 21. veka je zapaljena, piše tv Most.

Video: Albanski ekstremisti su uneli gume i burad sa naftom, pa sve to zapalili: Potresna izjava sveštenika

"Albanski ekstremisti su ovde uneli gume i bure sa naftom i sve to upalili, tako da je freskopis dosta oštećen, odnosno bio je sav u gareži. Šteta je ogromna sa jedne strane, ali sa druge strane opet hvala Bogu da crkva nije u potpunosti srušena, tako da ta šteta koja je pričinjena je trenutna i može da se sanira", rekao je novopostavljeni sveštenik Vladan Vukomanović.

Od 2006. godine kada je crkva stavljena na Uneskovu listu ugrožene svetske kulturne baštine izvršeno je samo delimično čišćenje i obnova, kao i restauracija pojedinih fresaka koje su od neprocenjive umetničke lepote i vrednosti.

"Centralni deo središnje kupole pa ka zapadnom delu je očišćen zahvaljujući Evropskom savetu i našim institucijama koje su to finansirale. Ostali delovi su takvi kakvi jesu i nose svojevrstan pečat 17. marta", navodi sveštenik Vukomanović.

Dodaje da je crkva je dosta oštećena od vlage i da je neophodno izvršiti konzervaciju temelja u cilju sprečavanja vlage.

Ipak i pored takvog stanja, za vreme praznika u crkvi se održavaju bogosluženja, a Vukomanović dodaje da je u tom smislu crkva funkcionalna već 10-ak godina i da su bogosluženja redovna.

"Služi se često i ostali Srbi koji žive u gradu su prisutni na nedeljnim i prazničnim liturgijama, to je za njih svojevrsna snaga i svojevrsno ohrabrenje. Na taj način i ja sam eto doživeo svoje prisustvo ovde kao jedan veliki blagoslov, jer tamo gde crkva strada kažu Sveti Oci tamo je Božija blagodat udvostručena", rekao je on.

Osim za praznike, crkva Bogorodice Ljeviške zaključana je metalnom ogradom i visoko opasana bodljikavom žicom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Obijena crkva Svetih Vrača u Drenovcu: Meštanin posvedočio o bogohulničkom činu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Гаргамел

    15. mart 2024 | 12:31

    Ислам по ко зна који пут уништава Православље уз помоћ Ватикана ... обиће се Европи о главу та издаја Хришћана!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA