≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetlana je majka, negovateljica, medicinska sestra: Todor sve razume, ali mu treba nega 24 sata

J. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Usvajanje zakona roditelj-negovatelj bi nam dosta olakšalo, prvenstveno finansijski, drugo, što s tiče penzije i svega jako bi nam značilo"m kaže Svetlana Glišić

  • 10
Todor Glišić Printskrin; Budi human

U Čibukovcu kod Kraljeva živi petočlana porodica Živić. Bila bi to jedna sasvim obična porodica da srednje dete nije invalid sto odsto. Rođen pre 13 godina u kraljevačkom porodilištu, a onda je 12 sati po rođenju utvrđeno da su pukle obe plućne maramice, navodi RTV Kraljevo.

Od tada se Glišićima život menja iz korena.

"Todor je prošle godine dobio epilepsiju tako da su sada tu i terapije. Mora neko non-stop da bude s njim. On se vodi kao da ima cerebralnu paralizu, rađena je genetika u Španiji i Južnoj Koreji, ali ništa nije pronađeno".

"Todor je zarobljen u svom telu. Inače, sve nas razume, dobar je, ide u školu, ide po dva, tri sata, to znači i nama kao roditeljima da imamo neko vreme za sebe. Usvajanje zakona roditelj-negovatelj bi nam dosta olakšalo, prvenstveno finansijski, drugo sutra što s tiče penzije i svega jako bi nam značilo", kaže majka.

Todor sve razume, smeje se, a najviše voli svoju mlađu sestru Nataliju.

Ovakvih slučajeva ima mnogo u Kraljevu.

Svetlana je majka pre svega, ali je Todoru i negovateljica, medicinska sestra i pratilac. Roditelji u Srbiji se već 11 godina bore da se usvoji zakon roditelj-negovatelj, koji bi omogućio jednom roditelju da prima minimalnu republičku zaradu.

Roditelji osoba sa smetnjama u razvoju su heroji, njihova borba je svakodnevna, ali oni ne odutaju od svoje dece. Sve svoje vreme posvećuju njima, jer njima je potrebna celodnevna nega. Sve je lakše kada je roditelj mlad, ali šta kada ostari, a nema ni dana radnog staža.

Todor Glišić ima nalog u Fondaciji "Budi human" i ovako možete da mu pomognete:

UPIŠI 340 I POŠALJI SMS NA 3030

Jednokratna pomoć 200 din

Uplatom na dinarski račun:

160-0000000480630-91

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

*Pristupite preko vaše mBanking aplikacije i skenirajte kod sa ekrana. Iznos je podešen na 1000 RSD, a korekcija iznosa se može uraditi u samoj aplikaciji.

Uplatom na devizni račun:

160-0054000022422-52

IBAN:

RS35160005400002242252

SWIFT/BIC:

DBDBRSBG

(Telegraf.rs)

Video: Srbijo, ovom heroju moramo pomoći: Ognjen je dete leptir koje, uz sve svoje muke, brine o drugima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    17. mart 2024 | 07:48

    Lično sam sa još 7 mama 2012 predala potpise kao i zakon da se usvoji status Roditelj-Negovatelj. Čekamo i dalje al ne znam do kad. Mnoga zlatna dečica nisu dočekala usvajanje zakona. Moramo učiniti nešto jer mnogi od nas su već na izmaku snage a finansiski smo odavno na dnu. Nek bar neko od svih tih Ministra provede sa našom decom bar jedan dan. Znaće kako je nama godinama.

  • Marina

    17. mart 2024 | 09:46

    Kao što se vidi porodica ima 3 dece od kojih je jedno teško bolesno i zahtava 24h negu. Jedan od roditelja bi mogao da se brine o detetu i dobija za to platu, roditelj negovatelj. Ova porodica možda sad ima uslove da živi ali kasnije, kad ostare i bude teže raditi, šta oni imaju, ni radnog staža ni ništa. Svaka osoba zaslužuje da ostvari pravo na rad i penziju. Neki se bave imovinom ljudi. Jel biste se vi ikad menjali za njihovu kuću a da dobijete ovakvo dete i sve te probleme?

  • Vodolijax

    17. mart 2024 | 07:20

    Niko ne radi.......od čega žive......vidim da im je kuća ful sređena .........znam neke u sličnoj situaciji ali žive u svakom pogledu teško......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA