Vreme čitanja: oko 2 min.

Živeo bez struje i vode, prvu letelicu napravio od najlona: Esat (57) je jedini zmajar u Srbiji

J. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Priča o Esatu je i priča o detinjstvu ispunjenom maštanja i improvizacijama

  • 0
Zmajar Foto: Youtube/Printscreen/Free media

Esat Beširović (57) iz Novog Pazara gaji neobičnu strast prema letenju. Živi u blizini padina koje vekovima privlače avanturiste, a ne samo da je odoleo zubu vremena, već je i dečački san pretvorio u stvarnost. Esat je jedini aktivni zmajar u Srbiji.

Njegova priča nije samo priča o običnom hobiju ili prolaznom zanimanju, već odraz strasti koja je sazrevala decenijama, sve dok se pre osam godina nije manifestovala u kupovini prvog zmaja u Štutgartu. Iako mu prodavač u početku nije želeo prodati letelicu zbog nedostatka dozvole, Esatov san nije bio spreman prihvatiti ne kao odgovor. Kroz posredovanje rođaka, Esat je konačno došao do svog prvog zmaja, obične sprave za početnike, i tako započeo putovanje koje bi ga odvelo mnogo dalje od padina Novog Pazara, prenosi Free media.

Priča o Esatu je i priča o detinjstvu ispunjenom maštanja i improvizacijama. U selu Janičare, bez struje i televizije, mladi Esat pravio je sprave od najlona i prutova, pokušavajući da leti niz njivu. Ova rana fascinacija letenjem, koja je u početku izazivala šale prijatelja i rođaka, pokazala se kao temelj životne strasti koja ne poznaje granice.

Danas, Esat Beširović ima šest zmajeva, uključujući jedan star 32 godine, i nekoliko domaćih i stranih licenci za letenje. Ovaj sport, koji je bio izuzetno popularan sredinom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u Srbiji, za Esata predstavlja više od hobija. On je način života, fizička i mentalna terapija koja ga odvaja od svakodnevnih briga i stresa.

Zmajarstvo, kako Esat objašnjava, zahtijeva poznavanje aerodinamike i meteorologije, ali i fizičku spremnost koju on održava kroz atletiku i vožnju bicikla. Njegova avantura sa zmajevima vodi ga na Peštersku visoravan i livade nadomak Ribarića, gdje se nebo otvara u svoj svojoj veličanstvenosti, a Esat, zajedno sa svojim zmajem, postaje jedno s vetrom.

Unatoč adrenalinu i strahu koji su sastavni delovi ovog ekstremnog sporta, Esat tvrdi da je zmajarstvo sigurnije od mnogih drugih aktivnosti. Svaki zmaj dolazi s padobranom, a pravila sigurnog letenja su jasna i striktna. Ovaj sport nije samo za mlade; svetski prvak u petici, najzahtevnijoj kategoriji zmajarstva, Austrijanac je star 72 godine, što dokazuje da za letenje nikada nije kasno.

Esat Beširović danas ne samo da nosi titulu jedinog aktivnog zmajara u Srbiji, već je i inspiracija za sve one koji teže da pretvore svoje snove u stvarnost. Kroz svoju priču, on šalje snažnu poruku o značaju upornosti, strasti i spremnosti da se suočimo s izazovima. Njegov životni put je dokaz da granice postoje samo u našim umovima, a nebo je beskrajno – baš kao i mogućnosti koje nudi.

(Telegraf.rs/Free media)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA