Vreme čitanja: oko 3 min.

Pacijenti iz regiona u šetnji na Adi Ciganliji: Predstavljena knjiga o ovoj hroničnoj bolesti bubrega

N. S.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Dan pre šetnje organizatori su lekarima i donosiocima odluka predstavili dokument BELA KNJIGA O HBB

  • 0
Šetnja za zdrave bubrege Foto: Donorstvo je herojstvo

Nekoliko stotina pacijenata iz Srbije i regiona, prošetalo je danas Adom Ciganlijom, obeleživši Svetski dan bubrega. Šetnju pod sloganom "Zdravi bubrezi za sve" organizovali su Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Donorstvo je herojstvo i Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije.

Uz laganu fizičku aktivnost, učesnici kojima se pridružio i veliki broj Beograđana, mogli su da provere nivo šećera u krvi i krvni pritisak, dva najčešća faktora rizika koji mogu da dovedu do otkazivanja bubrega, kao i da testiraju funkciju svojih bubrega (eGFR). Ukupno je izvršeno merenje navedenih parametara kod više od 300 građana, dok su kod dvadesetoro testiranih uočeni rizici koji zahtevaju detaljniju proveru kod izabranog lekara.

Pacijenata sa bubrežnim oboljenjima ima duplo više nego pacijenata sa dijabetesom, kao i 20 puta više u odnosu na bolesnike koji imaju kancer. Zbog prirode bolesti koja je asimptomatska, čak 90% ljudi ni ne zna da ima hroničnu bolest bubrega (HBB). Ass dr Milica Kravljača - nefrolog Klinike za nefrologiju UKCS istakla je okupljenim građanima pred početak šetnje:

- Tema ovogodišnjeg Svetskog dana bubrega je podizanje svesti o značaju zdravlja bubrega, prevenciji i što ranijem otkrivanju hronične bolesti bubrega. U skladu s tim je i ova šetnja, kao i merenje krvnog pritiska, šećera i osnovnih parametara bubrežne funkcije. Pacijenti koji imaju povišen pritisak i dijabetes melitus su u visokom riziku za nastanak hronične bolesti bubrega, a fizička aktivnost jednako je važna i za njih kao i za pacijente koji imaju hroničnu bolest bubrega, ali i opštu populaciju.

Dan pre šetnje organizatori su lekarima i donosiocima odluka predstavili dokument BELA KNJIGA O HBB, sa predlozima pacijenata o unapređenju rane dijagnostike i omogućavanja pravovremenog i adekvatnog lečena obolelih od HBB u svim fazama bolesti. Na panelu "Život sa kardio-renalnim sindromom 2024" objasnili su ciljeve ovog dokumenta i rezultate koje očekuju u narednom periodu:

U Evropi i zemljama regiona vlada "tiha" epidemija HBB. Kako bi se usporila ili makar smanjila i kako bi se na sistemski način rešili izazovi sa kojima se susreće 700.000 pacijenta u Srbiji, Savez organizacija bubrežnih invalida Republike Srbije i Udruženje dijaliziranih i transplantiranih pacijenata Donorstvo je herojstvo, napisali su Belu knjigu o HBB. Bela knjiga o HBB napisana je sa željom da se bolje razumeju hronične bolesti bubrega i identfikuju moguća rešenja koja imaju potencijal da unaprede dijagnostiku, lečenje i kvalitet života pacijenata obolelih od HBB u svim fazama bolesti, na čemu ćemo dalje nastojati da radimo sa lekarima, zdravstvenim ustanovamai donosiocima odluka k. Podršku Beloj knjizi o HBB dalo je još 17 udruženja iz Srbije, kaoi 7 zemalja regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Rumunija i Bugarska),pre svega članice Mreže transplantiranih jugoistočene Evrope – Seen Transplant.“

Svetski dan bubrega obeležava se na inicijativu Međunarodnog društva za nefrologiju i Internacionalnog udruženja Fondacije za bubrege u više od 100 zemalja širom sveta od 2006. godine. Predstavlja globalnu inicijativu čiji je cilj da podigne svest o ulozi bubrega u zdravlju čoveka, kao i da se smanji učestalost nefroloških oboljenja i smrtnih ishoda koji su direktna posledica bolesti bubrega. Slogan ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana bubrega je "Zdravi bubrezi za sve".

Šetnju za zdrave bubrege na Adi Ciganliji podržali su i JP Ada Ciganlija, Sekretarijat za zdravstvo, grada Beograda , Turistička organizacija Beograda, kao i Udruženje za borbu protiv dijabetesa Plavi krug i Komitet za Međunarodnu Saradnju Studenata Medicine – Srbije (IFMSA-Serbia).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA