Vreme čitanja: oko 1 min.

Eparhija Raško-prizrenska: Molimo se da se nasilje na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine nikada ne ponovi

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neposredan povod za sprovođenje pogroma bilo je objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar

  • 0

Eparhija Raško-prizrenska poručila je večeras da se pred 20. godišnjicu martovskog pogroma seća uništavanja srpskih svetinja na Kosovu i Metohiji i poželela da se takvo nasilje nikada ne ponovi.

"Pred 20. godišnjicu martovskog pogroma 2004. sa bolom se sećamo uništavanja naših svetinja. Molimo se Gospodu da se ovakvo nasilje nikada ne ponovi i da svi ljudi na KiM žive u miru i poštovanju duhovnog i kulturnog nasleđa svih zajednica", navedeno je u objavi Eparhije na društvenoj mreži X.

U postu je objavljen i snimak paljenja crkve Svetog Apostola Andreja u Podujevu tokom pogroma.

U pogrom koji su Albanci sproveli nad Srbima na KiM 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno je 16 Srba, stotine su povređene, 4.000 proterane, a uništeno je više od 1.000 kuća, crkava, manastira i drugih svetinja.

Neposredan povod za sprovođenje pogroma bilo je objavljivanje vesti o davljenju trojice albanskih dečaka u reci Ibar, u selu Čabra, u srpskoj opštini Zubin Potok, za čiju su smrt albanski mediji okrivili Srbe iz susednog sela Zupče.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA