Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas su Bele poklade: Evo kako se ovaj dan obeležava u Kragujevcu

N. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Običaj je da vesela povrka, uz smeh i šalu, obilazi domaćinstva, koja ih daruju mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima

  • 2
deca slatkiši poklade petrovdan Foto: Shutterstock

Praznik Bele poklade u Srbiji, ili Maslenica u Rusiji, obeležen je šesti put tradicionalnim festivalom muzike, igre i pesme, u čast proleća, na Trgu vojvode Radomira Putnika u Kragujevcu.

Festival je počeo zdravicom i pesmom i igrom pod maskama članova Srpskog ansambla "Smilje", nakon čega su nastupili mladi talenti Muzičke škole "Dr Miloje Milojević", Dramskog studija "Lepenica", Pozorišta mladih, članovi KUD "Gruža" i "Artium"-a.

Na brojnim štandovima građani su bili u prilici da probaju poznate ruske specijalitete i palačinke i pogledaju prodajnu izložbu radova kragujevačkih udruženja, piše Ucentar.

Poslednja sedmica pred Vaskršnji post naziva se Bela, po belom mrsu koji se jede, dok se Bele poklade obeležavaju poslednji dan u toj nedelji.

To je dan maškara i povorki.

Po tradiciji, mladi i deca se maskiraju, oblače u kožuhe i stavljaju maske od tikve, vune i perija na lice.

Običaj je da vesela povrka, uz smeh i šalu, obilazi domaćinstva, koja ih daruju mesom, slaninom, kolačima, ali najčešće jajima.

U kostimu Petruške, vesele domaćice koja igra, peva i šali se sa gostima, dočekala nas je Viktorija Lihač koja je pre jedanaest godina iz Harkova došla u Kragujevac.

Kaže da se, tokom ovog praznika ljudi vesele, idu u posete, organizuju zabave i uživaju u palačinkama.

Običaj je i da se na današnji dan organizuje ispraćaj Maslenice.

Organizator manifestacije su Udruženje građana "Ekspres" i Udruženje sunarodnika i prijatelja Rusije "Mir", uz podršku grada, Nacionalnog saveta ruske manjine i Turističke organizacije Kragujevac, koja je ovaj događaj uvrstila u godišnji kalendar manifestacija.

Organizatori su pripremili razonodu za sve uzraste.

Pored društvenih i sportskih igara, pesme i plesa za decu i odrasle, organizovana je i nagradna lutrija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA