Vreme čitanja: oko 1 min.

RHMZ objavio prognozu za narednih mesec dana: Proleće je tu, ali jedna pojava neće vam se nimalo svideti

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova pojava pratiće gotovo celu prvu polovinu aprila

  • 0
Zemunski Kej, Vaskršnji ponedeljak Foto: Nikola Tomić

Proleće nam kuca na vrata! Zvanično počinje 20. marta, iako se po temperaturama to moglo reći čak i mesec dana ranije. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je svoju mesečnu prognozu i najavio šta nas čeka na samom kraju marta, ali i početkom aprila.

Prema ovoj prognozi, sve do kraja marta, kao i do 15. aprila, vreme će toplije, a na grafikonu za taj period se vidi i da će temperature biti prilično ujednačene, osim pred početak proleća kada će biti u manjem kratkotrajnom padu. Takođe, kraj marta i prvu polovinu aprila obeležiće padavine.

Uz blagi pad temperature do pred sam kraj marta se očekuje period bez padavina, a meteorolozi kišu predviđaju za 28., 29. i 30. mart, i u aprilu gotovo svakog dana do polovine meseca.

I april 2024. će biti topao sa prosečnom sumom padavina. Očekuje se da srednja temperatura u Srbiji toko aprila bude od 12 do 15 stepeni u nižim predelima, a u brdsko-planinskim oblastima od 3 do 8 stepeni, što je za oko 2 stepena iznad višegodišnjeg proseka. Srednja maksimalna temperatura bi bila od 18 do 21, a u planinskim predelima od 7 do 14 stepeni.

Mrazni dani i vetar

- Očekuje se u aprilu do 4 mrazna dana u nižim predelima, u Kuršumliji, Zaječaru, Dimitrovgradu i Ćupriji, a u brdsko-planinskim krajevima od 5 na Zlatiboru do 15 na Kopaoniku. Za april se prognozira količina padavina u nižim predelima od 40 mm do 65 mm, a na planinama od 70 do 95 mm, što je višegodišnji prosek u većem delu Srbije – objavio je RHMZ.

Broj dana sa padavinama u nižim predelima bi bio od 10 u Negotinu do 14 u Ćupriji, a u brdsko-planinskim krajevima do 16 dana na Kopaoniku i Zlatiboru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA