≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovaj primer treba da sledi cela Srbija! Sva deca u Nišu dobila ličnog pratioca

M. S.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Deci koja su prošle godine imala ličnog pratioca ove godine je produženo pravo na uslugu

  • 0
Dete invalidska kolica Foto: Shutterstock

Deca koja primaju uvećanu tuđu negu i pomoć, a čiji su roditelji podneli zahtev za uslugu ličnog pratioca, ostvarili su pravo na tu uslugu u Nišu, potvrđuje direktor Centra za socijalni rad Zoran Jović.

Na sajtu Grada nema zvanične rang liste, a Jović naglašava da će ukupno osamdeset sedmoro dece imati lignog pratioca u Nišu.

Roditelji su čekali, više od tri meseca da saznaju, da li će njihova deca dobiti ličnog pratioca. Kako kaže direktor Centra za socijalni rad, nakon razmatranja kojim kriterijumima da se vode, izborili su se da to bude samo jedan, uvećana tuđa nega i pomoć.

Zato se ovoliko i čekalo.

"Na poslednjem sastanku, gradonačelnica je pristala da svoj deci koja imaju uvećanu tuđu negu i pomoć obezbedimo lične pratioce. Mi smo se mučili, trijažirali, odvajali, imali smo mnogo sastanaka i na kraju odlučili da jedini kriterijum bude uvećana nega i pomoć, tako da su sva ta deca dobila pratioce", kaže Jović, kako prenose  Južnevesti.rs

Kao što je konkurs prošao "neopaženo", ni rang-lista nije objavljena na sajtu Grada kao prethodnih godina pa se ne zna koliko se tačno novih kandidata prijavilo, koliko je prošlo i koliko ostalo “ispod crte”.

Deci koja su prošle godine imala ličnog pratioca ove godine je produženo pravo na uslugu, a prema rečima Zorana Jovića, zajedno sa njima, ukupno osamdeset sedam deteta imaće pratioce.

"Odbijeni su samo oni koji imaju osnovnu tuđu negu i pomoć, ne i uvećanu",  navodi Jović.

Kriterijum koji se primanjivao prošle godine i koji je izazvao nezadovoljstvo kod roditelja i  reakciju Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, da deca nezaposlenih roditelja nemaju pravo na uslugu, ove godine nije uzet u obzir.

Majka koja je prošle godine odbijena iz tog razloga Jovana Miladinović, ove godine je dobila pratioca za svoje dete.

"Osećam rasterećeno i pre par godina misaona imenica je bila izboriti se za ono što vam po zakonu sleduje. Takodje vidim svrhu nase dugogodišnje borbe i na neki nacin krčenje puta drugoj deci i roditeljima. Osnaženi smo da pustimo svoj glas i tražimo ono što nam pripada. Usluga pratioca mnogo znači mom detetu, moći će da bez prepreke ide u školu, uči i da sutra bude društveno koristan građanin. Moj sin Jakov je takođe presrećan jer je i on svestan celog dešavanja i borbe", priča Jovana.

Inače, od aprila 2023. godine, umesto privatne agencije, pružanje usluga ličnog pratioca i personalnog asistenta preuzeo je Centar “Mara”, a vođenje celog postupka Grad je prepustio Centru za socijalni rad.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA