Vreme čitanja: oko 3 min.

Najkasnije do juna u Srbiji inovativni lekovi za karcinom dojke

I. A.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ona je istakla da prema podacima tog Instuta na godišnjem nivou od karcinoma dojke oboli oko 4.500 žena, ali da je pozitivno što se smrtnost iz godine u godinu smanjuje

  • 2

Najkasnije do juna biće dostupni inovativni lekovi kojim se od raka dojke leče žene u evropskim zemljama, najavljeno je danas na panelu "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke" koji je održan u Beogradu povodom Nacionog dana borbe protiv raka dojke, 20. marta.

Direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović ukazala je da rak dojke predstavlja najčešće maligno oboljenje u ženskoj populaciji u razvijenijim zemljama sveta, kao i u Srbiji.

Ona je istakla da prema podacima tog Instuta na godišnjem nivou od karcinoma dojke oboli oko 4.500 žena, ali da je pozitivno što se smrtnost iz godine u godinu smanjuje.

"Smanjivanje stope smrtnosti je rezultat dugoogodišnjeg rada na pojačanom informisanju žena o značaju mamografije kao skrining pregleda", navela je ona.

Ona je rekla da se u periodu od 2013. godine do 2023. godine beleži smanjenje učestalosti od umiranja raka dojke u Srbiji za 16,8 odsto i dodala da se očekuje da u narednih deset godina smanji za još 20 odsto.

"To znači da se ovakvim akcijama i učešćem svih u zajednici, pre svega zdravstvenih sektora, zajedničkim odgovorom može očekivati pravovremeno kontrolisanje zdravlja žena, dostupnost mamografije na svim nivoima zdravstvene zaštite i rada mobilnog mamografa i pravovremeno lečenje sa svim inovativnim procedurama i lekovima koji daju pozitivan ishod", pojasnila je ona.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Srbije Vicko Ferenc rekao je da postoje neki stilovi života koji mogu da utiču da se statistika oboljevanja smanji, poput zdrave ishrane, izbegavanja stresa, pušenja i alkohola.

"Naš pravi cilj je da nađemo te pacijente koji su oboleli u naizgled zdravoj populaciji, tome služe skrining i rano otkrivanje, koji bi nam pomogao da nađemo osobe koje su obolele a nemaju nikakvih simptome, a da to bude u prvom stadijumu bolesti kada je u više od 90 odsto slučajeva uspešno izlečenje i to nam je cilj", naveo je on.

On je istakao da se resorno ministarstvo zalaže da žene redovno odlaze kod lekara, jer ima dovoljno kadra, ultrazvučnih aparata, mamografa te bolest može da se otkrije na vreme i uspešno leči.

Predstavnica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Mirjana Uzunović Mako rekla je da je taj Fond prepoznao značaj inovativnih lekova i da se poslednjih godina kontinuirano ulaže sve više novca, kao i da će lekovi za karcinom dojke koji se nalaze na listi biti dostupni pacijentima u Srbiji najkasnije u junu.

"Žene obolele od karcinoma dojke sa usvajanjem ove liste se leče istim lekovima kao i žene u Evropi. Svi lekovi koji su za karcinom dojke biće dostupni našim pacijentkinjama. Lek za trostruko negativan karcinom dojke, kojim do sada žene nisu mogle da se leče, biće dostupan od juna a možda i ranije", rekla je ona.

Načelnik odeljenja za onkohematologiju Instituta za onkologiju Vojvodine Lazar Popović rekao je da je značajno što se na pozitivnoj listi nalaze lekovi koji su namenjeni lečenju ranog karcinoma dojke za sve podtipove.

"Imaćemo mogućnost da lečimo naše pacijentkinje slično kao u zapadnoj Evropi", naveo je on.

Predsednik Upravnog odbora Fonda B92, koji je učestvovao u organizaciji panela, Veran Matić ukazao je da su promocija i edukacija važne kako bi žene bile svesne da moraju da idu na preventivne preglede.

"Akcija 77 žena za sedam dana je organizovana 2008. godine i uspoeli smo da skupuimo novac da kupimo digitalni pokretan mamograf", naveo je on.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miloje

    19. mart 2024 | 17:35

    A do juna...? Zašto ne odmah kad je lek sertifikovan i već se koristi!!! Kiliko će žena dočekati juni. Ili je ovo predizborna reklama.

  • Zika

    19. mart 2024 | 16:12

    Lepa vest, ako je tako za svaku pohvalu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA