Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu ponovo otvoren, uskoro izložba "Vremeplov"

Đ. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dodaje da će na zidovima moći da se vide dinosaurusi kako prelaze sa jednog na drugi zid, što će biti upotpunjeno zvučnim efektima

  • 0
Prirodnjacki centar Svilajnac Foto: Nikola Anđić

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu nakon višemesečne pauze, ponovo je otvorio vrata za posetioce, a pored devet stalnih postavki od sredine aprila biće otovrena i multimedijalna izložba "Vremeplov" za koju kustos Stefan Radević kaže da je "do sada neviđena na našim prostorima".

On je istakao da Centar pratimo svetske trendove u muzejskom izlaganju, tako da će ova izložba biti jedna od najmodernijih u Srbiji ali i šire.

Objasnio je da će biti uvedena najmodernija tehnologija za prikaz svih naučnih činjenica i eksponata, a da se izložba sastoji iz tri segmenta.

"U prvom segmentu ćemo objasniti oblast astronomije, tako da će posetioci pomoću novih tehnologija moći da budu u svemirskom brodu, što će biti dočarano audiovizuelnim efektima. U sledećoj, imersivnoj sobi pomoću projektora prolazimo celu geološku prošlost naše planete. Poslednji segment je evolucija čoveka, gde ćemo imati priliku da se upoznamo sa hologramom homoerektusa, praistorijskog čoveka pri čemu posetioci prolaze unutar jedne pećine”, rekao je Radević.

On je istakao da je jedan od cilejva rada Prirodnjačkog centra popularizacija nauke, čemu će doprineti nova postavka, modernim tehnologijama i intekativnim prikazima nauke.

"Ono što je nama kao prirodnjačkom centru jako bitno jeste da popularizujemo nauku mi moramo da uvodimo najnovije tehnologije, kako bi se i odraslima ali i našim najmlađim posetiocima dopale i približile te naučne činjenice. Tako će, kada uđu u imersivnu sobu, na podu biti projekcija lokvanja ili lotos i kako hodate tom sobom, ti lokvanji se pomeraju i to je efekat koji će biti zanimljiv najmlađoj populaciji", kaže Radević.

Dodaje da će na zidovima moći da se vide dinosaurusi kako prelaze sa jednog na drugi zid, što će biti upotpunjeno zvučnim efektima.

"Mislim da će ovaj vid predstavljanja naučnih činjenica dovesti do još većeg broja posetilaca kao i da razvijamo svest o nauci, ekologiji i svim onim čime se prirodnjački centar bavi”, kazao je Radević.

Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu ima devet stalnih postavki, "dino park" sa replikama dinosaurusa u prirodnoj veličini, kutak za najmlađe, restoran i igraonicu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA