≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U susret obeležavanju Međunarodnog dana Roma: O istoriji, kulturi i jeziku jednog naroda

M. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako je govorio dr Rajko Đurić, Romi su očuvali niz kulturnih elemenata koji nedvosmisleno svedoče o njihovom etničkom samosvojstvu u oblasti materijalne i duhovne kulture

  • 0
Rajko Đurić Foto: Telegraf

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana Roma (8. april), u narednom periodu, Telegraf će obraditi i teme koje se tiču kulture, tradicijie i istorijata romske nacionalnalne manjine u Srbiji i zemljama u regionu.

U romskoj kulturi izrazito je naglašeno da je smisao čovekovog postojanju u reči “biti,” a ne u reči “imati”, a sam život Roma je pokazao “da se bez države i teritorije mogu održati vlastite vrednosti, jezik i kultura, bez obzira u kojoj se zemlji nalazili.”

Kako je govorio dr Rajko Đurić, Romi su očuvali niz kulturnih elemenata koji nedvosmisleno svedoče o njihovom etničkom samosvojstvu u oblasti materijalne i duhovne kulture, uključujući pre svega, verovanja, običaje, navike, norme, zakone, jezik i simbole, sa čim se u potpunosti slažemo.

Simbolika Roma, pruža dokaze i o njihovim susretima s narodima različitih jezika, religija, običaja i kulura, i to su simboli u kojima se odslikavaju pojedini istorijski događaji, istorijska mesta i istorijske ličnosti, koji su snažno obeležili život i sudbinu romske zajednice ili pojedinih njenih delova na evropskim i vanevropskim prostorima.

Romi su poneli iz svoje pradomovine Indije čitav niz simbola. Mnogi od tih simbola čvrsto su srasli s rečima njihovog jezika, što znači sa samim mišljenjem, osećanjem i opažanjem. Oni su nastavili da koriste te simbole unutar svoje zajednice i posle egzodusa.

Analiza sakupljenog materijala pokazuje, da simboli unutar njihove društvene zajednice dobijaju značaj zavisno od pola osobe (muško, žensko), dominantnih zanimanja unutar grupe ili zajednice i načina života društvene grupe (sedentarni, nomadski). Simboli su čvrsto povezani s porodicom, klanom, plemenom, određenim društvenim institucijama i odnosima, kao i sa ključnim događajima kao što su sklapanje braka, rođenje, krštenje, smrt i sahrana.

Simbolika društvene grupe dolazi do izražaja preko hrane i odeće, mesta i načina stanovanja, ukrasa na stvarima koje se koriste i proizvode, oruđa, oružja itd.

Razne vrste i vidovi stvaralaštva, njihov normativni i vrednosni svet nose takođe pečat simbolike zajednice ili grupe. Svi simboli Roma mogu se klasifikovati na: simbole zajedničkog porekla i simbole koji nemaju zajedničko poreklo, to jest preuzeti su od drugih naroda kao što su, na primer, muslimani i hrišćani, ili narodi raznih zemalja, čija je simbolika uticala u većoj ili manjoj meri na simboliku pojedinih romskih grupa.

(Aleksandar Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA