≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Romi nisu živeli van vremena i van istorije: Zanimljivosti u susret Međunarodnom danu Roma

M. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Još jedna zanimljiva priča koju objavljujemo u susret Međunarodnom danu Roma

  • 0
Romkinje, romkinja, Romi, deca, diskriminacija Foto-ilustracija: Shutterstock

Romi, ne poseduju sopstvenu, na svom jeziku pisanu istoriju, kažu Andžej Mirga i Leh Mruz, koja bi zapisivala etničke junake, slavne događaje ili poraze i u kojoj bi se ispoljio njihov sopstveni odnos prema događajima iz prošlosti.

Nije to samo posledica nemanja pisanog jezika. Dosta romologa skretalo je pažnju na svojevrstan stav Roma prema vremenu i istoriji; naglašavana je nebriga ili nedostatak potrebe za zadržavanjem onoga što prolazi, za pamćenjem prošlih događaja makar i u vidu legendi ili mitova.

Postavlja se onda pitanje jesu li Romi živeli izvan vremena, odnosno izvan istorije, pitaju se mnogi istraživači, a među njima i već pomenuti Mirga i Mroz. Odgovor pomenutih autora je, „NE“. Jer, po njihovom mišljenju, Romi nisu živeli izvan vremena, izvan istorije već su „oni izrazito osećali njen uticaj obeležavan ediktima, naredbama, pogronima, pa konačno i genocidom u Drugom svetskom ratu.“

Romi su od trenutka pojave u srednjevekovnoj Evropi sačinjavali stranu zajednicu. Nisu isticali teritorijalne težnje i nisu isticali pravo prema dobrima povezanim sa njima. Štaviše, čak su i “izgubili pamćenje” o sopstvenoj domovini.

Bila im je, dakle, potpuno strana potreba sankcionisanja prava na neku teritoriju kao „domovinu“. Tako je i danas. Kako često istoričari i romolozi ističu, Romi imaju svoju domovinu, a to je čitav svet i druga im nije potrebna.

(A. Nedeljković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA