Vreme čitanja: oko 1 min.

Inovativni lekovi za lečenje karcinoma dojke biće dostupni pacijentima u Srbiji najkasnije u junu

J. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mirjana Uzanović Mako iz RFZO navodi da svaka žena starija od 45 godina treba da ode na skrinig jednom u dve godine

  • 0
Svetski dan borbe protiv raka dojke Foto: Shutterstock

Inovativni lekovi za lečenje raka dojke kojima se žene leče u evropskim zemljama biće dostupni najkasnije do juna, najavljeno je na panelu "Savremena dijagnostika i tretman kancera dojke" u Beogradu prenosi RTV.

Načelnik odeljenja za onkohematologiju instituta za onkologiju Vojvodine Lazar Popović, istakao je da je značajno to što se na pozitivnoj listi nalaze lekovi koji su namenjeni lečenju ranog karcinoma dojke za sve podtipove.

- Što se tiče Vojvodine svake imamo godine između 1500 i 2000 novodijagnostikovanih žena sa karcinomom dojke. U Vojvodini je stopa skrininga za nijansu bolja nego u ostatku Srbije i tako se bolest češće otkriva u ranom stadijumu i imamo veću stopu izlečenja - naveo je on.

Mirjana Uzanović Mako iz RFZO navodi da svaka žena starija od 45 godina treba da ode na skrinig jednom u dve godine.

- Sada kada na listi lekova imamo nove inovativne lekove i dostupnost mamografije je veća, treba da se borimo da se ovaj karcinom otkrije na vreme. Za to je značajno i udruženje kako bi se skrenula pažnja javnosti da se izmeni svest žena i da svaka žena nakon 45. godine svake dve godine ide na mamografiju - poručila je.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA