≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Nova moda u Srbiji: 6.000 plaćaju privatne časove za pripremu za prvi razred, roditelji "izgubili kompas"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Kako je za Telegraf.rs rečeno iz jedne takve školice koja je rasprostranjena na celoj teritoriji Beograda, ali i u Pančevu, roditelji su veoma zaineteresovani

  • 10
Đak, cena, novac, novcanik, škola. školarac, učenik, dete ide u školu. ranac sa knjigama Foto-kolaž: Shutterstock

U Srbiji su u poslednjih nekoliko godina postale veoma popularne pripreme dece pre polaska u prvi razred osnovne škole. Kako roditelji navode, od dece se očekuje da već znaju da čitaju proste rečenice, pišu slova i brojeve i crtaju jednostavne geometrijske oblike. Iako bi deca sve to trebalo da nauče kada sednu u školske klupe, mnogi roditelji žele svoju decu da nauče ranije, kako bi već u prvom razredu imali određenu podlogu za dalji rad.

Ovakvih privatnih školica u Srbiji je pregršt, a pojedine nude čak i onlajn pripreme. Postoje razni kursevi koji se nude roditeljima, a cena je uglavnom svuda slična, oko 6.000 dinara mesečno.

Kako je za Telegraf.rs rečeno iz jedne takve školice koja je rasprostranjena na celoj teritoriji Beograda, ali i u Pančevu, roditelji su veoma zainteresovani. Kod njih, jedna grupa je već uveliko počela sa radom, a mesta za nove polaznike ima tek od leta.

Kažu nam da pripreme traju sve do 1. septembra, a deca uče da pišu, broje, čitaju, raspoznaju oblike i razvijaju veštine snalaženja u prostoru.

- Sada već imamo jednu grupu koja pohađa pripreme u Pančevu. Ipak, trebalo bi da krenemo sa novom grupom od leta, a upis je moguć na više lokacija u Beogradu. Roditelji su vrlo zainteresovani i sada se već podrazumeva da dete zna da čita i piše kada krene u prvi razred. Naravno da roditelji žele da se njihovo dete izdvoji od ostalih, te se interesuju za upis u školicu, već kad dete krene u predškolsko - navodi jedna od pedagoga zaposlenih u privatnoj školici za pripreme u Pančevu.

Kako kaže, praksa je da grupa ima između dvoje i petoro dece, ipak, postoji i opcija individualnih priprema. U ovoj školici cena je fiksna i na mesečnom nivou iznosi 6.000 dinara. Ipak, roditelj je u obavezi da kupi i celokupnu literaturu koju deca izučavaju na pripremama.

- Uglavnom radimo jedan čas, sat vremena nedeljno, a ukoliko su veće grupe onda su dva časa nedeljno, a cena je fiksna, na mesečnom nivou 6.000 dinara - dodaje ona.

Napominje i da deca koja krenu sa pripremama uglavnom uporedo sa osnovnom školom nastavljaju sa privatnim školicama gde se razrađuje gradivo po planu i programu državnih škola.

- Deca koja krenu na pripreme za školu uglavnom nastave dalje sa radom u našoj privatnoj školici uz osnovnu školu i radimo gradivo koje se radi i na časovima, obnavljamo i proučavamo - pojašnjava naša sagovornica.

Onlajn kursevi za predškolce 

Pored tradicionalnog odlaska na časove, u Srbiji se razvio i trend onlajn kurseva za roditelje. Naime, postoji mogućnost kupovine kursa putem interneta sa snimljenih 7 lekcija koje pedagog predaje. Roditelji bi trebalo sa decom da isprate svaku lekciju, a na kraju dobijaju i zadatke koje mogu u kućnim uslovima da rešavaju sa svojim mališanima.

Plan i program sličan je kao u privatnim školicama. Uče se brojevi, slova, pravilan izgovor reči, ali i geometrijski oblici, a cena kursa iznosi 50 evra.

Kao svoju najveću prednost, "prodavci" ovih kurseva navode to što roditelj može da bira, u skladu sa svojim, ali i detetovim slobodnim vremenom, kada će i koliko brzo prelaziti koju lekciju.

Svaka lekcija fokusira se na jednu oblast, te se mališanima i roditeljima nudi iskustvo učenja kroz igru. Pored matematike, srpskog i geometrije, autori ovakvih kurseva navode da će dete kroz njihove lekcije naučiti i kako da se socijalizuje, koncentriše i razvija maštu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deda Vasa

    20. mart 2024 | 14:17

    Zar priprema od godinu dana u predškolskoj ustanovi nije dovoljna nego mora da se sprema kao za prijemni na fakultet? Pobogu ljudi manite se tih bolesnih ambicija i ne pravite od dece robote i monstrume.

  • T

    20. mart 2024 | 14:35

    Lakse je platiti nego posvetiti se detetu...

  • Bata

    20. mart 2024 | 13:35

    Sve tupaviji i nezainteresovaniji roditelji koji misle da je samo novac sve u životu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA