Vreme čitanja: oko 4 min.

Maja napipala kvržicu na dojci još kao student: Nakon 5 godina od lekara čula vest koja joj je promenila život

Vreme čitanja: oko 4 min.

Ovo je priča Maje, hrabre žene kojoj osmeh ne silazi sa lica

  • 0

Maja Arsić je bila apsolventkinja Ekonomskog fakulteta u Nišu i imala je samo 26 godina kada su joj, te davne 2006. godine, stigle najstrašnije vesti - da boluje od karcinoma. Sve je krenulo od kvržice koju je napipala na dojci, a potom jedan, pa drugi pregled. Rođene sestre joj nisu dale mira dok nije ponovo otišla do doktora i dobila odgovarajuću dijagnozu.

Kancer oboleloj osobi poremeti sve planove, od njih se odustaje ili se odlažu, međutim, postoje i izuzeci što potvrđuje priča Maje Arsić koje je objavilo Društvo onkoloških pacijenata Vranje. Želja da dobije dete, i pored toga što je imala dijagnozu C, bila je jača od svega. Ovo je priča Maje, hrabre žene kojoj osmeh ne silazi sa lica.

"Imala sam samo 26 godina, i te 2006.godine bila apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu, kada sam napipala kvržicu na dojci.Prvi pregled obavljen je u Poliklinici za studente, gde su doktori izrazili sumnju na najgore", počela je svoju priču Maja.

Kako navodi, na narednom pregledu na onkologiji joj je rečeno da kvržica ne predstavlja ništa strašno i da ta promena treba samo da se prati, ipak njene rođene sestre nisu bile zadovoljne ovom konstatacijom.

"Moje dve rođene sestre nisu mirovale, već su insistirale da se ponovo pregledem. To sam i učinila, pa mi je nakon opsežne dijagnostike kod doktora Rastka Đorđevića ustanovljeno da bolujem od raka i da celu dojku moram da odstranim", priča ova hrabra žena.

U tim trenucima pomišlja "ako mora neka tako i uradi", ali pravi šok za Arsićevu sledi na konzilijumu kada joj određuju terapiju i saopštavaju da mora da odstrani i jajnike.

"Shvatila sam da neću moći da se ostvarim kao majka, što sam silno želela i sve odbila", otkrila je ona.

Maju nije plašio rak, već joj je najstrašnija činjenica bila da neće moći da ima dete, te donosi odluku da prima samo hormonsku terapiju.

"U tom periodu raskinula sam sa dečkom, ne zbog bolesti, već što smo se suštinski razlikovali. A onda je život namestio da počnem da se zabavljam sa momkom koji mi je bio prijatelji i koji je isto raskinuo sa devojkom", kaže ona i dodaje da se desila ljubav.

Sve do 2010. godine bila je potpuno mirna, a onda je ponovo, na mestu gde joj je odstranjena dojka, napipala kvržicu. Usledila je još jedna operacija i rezultati koji su ptvrdili da je poromena bila maligna.

"Konzilijum donosi odluku, a ja samo prihvatam zračenje. Želja da rodim dete me ne napušta. Za rak nisam brinula, ali za majčinstvo jesam", priča ova hrabra žena.

Nakon 26 zračnih terapija u Nišu, koja je junački izdržala, u februaru 2011. godine za Maju stižu najlepše vesti - ostala je u drugom stanju.

"Na svet donosim lepog i zdravog sina, koji je moja sreća najveća. Uprkos golgoti kroz koju sam prošla nisam odustala i postala sam mama", napomenula je ona.

Kako kaže, rak ju je promenio i život od tada gleda drugačijim očima.

"Treba ga živeti, ugađati sebi, radovati se i biti uporan", zaključila je ona.

Maja Arsić, velika heroina, je povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke za čitateljke  Telegrafa, ali i za sve žene imala veoma važnu poruku.

"Samopregled je veoma bitan, rana dijagnostika karcinoma takođe i za sam ishod lečenja i naravno pozitivan stav. Carpe diem- iskoristite dan!", poručila je Maja za Telegraf.

Podsetimo, u Srbiji se svakog 20. marta obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, tokom 2022. godine kod 2,3 miliona žena dijagnostkovan je rak dojke, dok je 670.000 slučajeva imalo smrtni ishod. Kako se ovaj rak javlja u svakoj zemlji na svetu kod svih žena, u bilo kom uzrastu nakon puberteta, ali sa sve većom stopom rasta u kasnijem dobu, globalne procene otkrivaju upadljive nejednakosti.

Na primer, u zemljama sa veoma visokim indeksom humanog razvoja (HDI), jedna od 12 žena će dobiti dijagnozu raka dojke tokom svog života, a jedna od 71 će i da premine od njega. Nasuprot tome, u zemljama sa niskim HDI, jedna od 27 žena će doživeti dijagnozu, dok će jedna od njih 48 i da umre od raka dojke.

U Srbiji rak dojke je vodeći maligni tumor. U pitanju je jedan od vodećih uzroka prevremene smrti žena u Srbiji, kao i treći uzrok smrti kod žena uzrasta od 45. do 64. godine (posle cerebrovaskularnih bolesti i ishemijske bolesti srca). Prema poslednjim podacima (za 2022. godinu) Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, u Republici Srbiji registrovano je 4. 368 novoobolelih i 1.782 umrlih žena od raka dojke.

Kako smo nedavno saznali u razgovoru sa specijalistom radiologije koja se bavi pregledima dojki u MediGroup-u dr Natašom Pujić-Stanisavljev - naša zemlja je, nažalost, prva u Evropi po stopi smrtnosti od karcinoma dojke, ali nismo prvi po stopi obolevanja. Zapravo, mnogo je zemalja ispred nas po broju obolelih, zbog čega je nažalost jasno da na prevenciji ne radimo dovoljno.

Kako je doktorka istakla Pujić-Stanisavljem istakla za Ona.rs ovako visoka stopa smrtnosti uzrokovana je time što jako mali broj žena odlazi na preventivne preglede i što se većina karcinoma dojke otkrije u nekim uznapredovalim fazama bolesti. A tada su lekarima mogućnosti za potpuno izlečenje pacijenata veoma ograničene.

- Imamo dobre terapije kojima možemo izlečiti karcinom dojke kada se on otkrije u ranoj fazi. A imamo i metode da ih otkrijemo u ranoj fazi, a to su preventivni pregledi. Ostaje samo još da steknemo dobru zdravu naviku da na te preglede i idemo - ističe dr Pujić-Stanisavljev.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA