Vreme čitanja: oko 2 min.

Jaka poruka direktora Zavoda u Šapcu o vakcinama protiv HPV virusa: Pomenuo roditelje ćerki, ali i dečaka

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se da učenici koji su prisustvovali predavanjima informacije i stečena znanja kao vršnjački edukatori prenesu drugovima i drugaricama i tako doprinesu zdravstvenom prosvećivanju vršnjaka

  • 0

Do početka marta u opštinama Mačvanskog okruga protiv HPV virusa kompletno je vakcinisano 1.200 dece, a oko 1.500 je primilo prvu dozu vakcine.

U Zavodu za javno zdravlje u Šapcu, ocenili su da broj do sada vakcinisanih potvrđuje još uvek nedovoljan nivo svesti o vakcinacijii kao udarnom oružju protiv HPV infekcije, pa su stručnjaci ove ustanove više nego ranije posvećeni promociji vakcinacije.

"Očekujemo da roditelji obezbede svojoj deci zdravu budućnost. Da njihove ćerke nikada ne dobiju karcinom grlića materice, a da dečaci ne obole od karcinoma i mnogobrojnih bolesti koje izaziva HPV. Potrebno je da svaki roditelj zna da će biti odgovoran ako njegovo dete oboli od bolesti koje izaziva HPV",  rekao je dr Branko Vujković, direktor Zavoda za javno zdravlje u Šapcu.

On je dodao da je zbog plasiranja netačnih informacija važno da se mladi ljudi upoznaju gde mogu da dobiju tačne, pravovremene i relevantne informacije o prvenciji i zaštiti svog zdravlja. Zato je za učenike 12 srednjih škola u Mačvanskom okrugu, lekari iz Zavoda za javno zdravlje organizovali predavanja o opasnostima HPV infekcije, reproduktivnom zdravlju i značaju HPV vakcine.

Očekuje se da učenici koji su prisustvovali predavanjima informacije i stečena znanja kao vršnjački edukatori prenesu drugovima i drugaricama i tako doprinesu zdravstvenom prosvećivanju vršnjaka.

"U Zavodu za javno zdravlje Šabac se rade analize genotipizacije virusa i svaka osoba može da se testira i tako pravovremeno otkrije moguće prisustvo virusa. Do sada se na HPV virus testiralo 235 naših sugrađana, od kojih je oko 40% imalo pozitivan nalaz na prisustvo HPV virusa, a pojedini i na prisustvo više tipova ovog virusa", istakao je Vujković.

Od nedavno, vakcina se svakodnevno i vikendom od 8 do 19 časova može primiti na punktu službe zazdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja "Dr Draga Ljočić". Na ovaj način zdravstveni radnici pružaju podršku vakcinaciji protiv HPV virusa i akciji "HPV- svaki".

"Ova akcija će trajati do kraja aprila. Deca starija od 15 godina mogu samostalno da se jave i vakcinišu, a mlađa od 15 godina treba da dođu u pratnji roditelja, podsetili su u Zavodu za javno zdravlje u Šapcu i istakli da će domovima zdravlja u preostalih sedam opština Mačvanskog upravnog okruga predložiti da vakcinaciju protiv HPV virusa obavljaju svakodnevno.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA