Vreme čitanja: oko 1 min.

Akcija se nastavlja i ove godine: Besplatni pregled zdravlja danas u Subotici

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja

  • 0
volonteri srce Foto: Shutterstock

Akcija "Selu u pohode – proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje" nastavlja i u ovoj godini da organizuje okupljanje povodom promocije zdravlja i zdravih stilova života u ruralnim sredinama Subotice, u želji da podstakne stankovnike ovih naselja na kontrolu zdravlja, a organizaciju sprovodi Zavod za javno zdravlje Subotica, Crveni krst Subotica kao i Dom zdravlja Subotica.

U četvrtak, 21. marta, u terminu od 8 do 10 časova akcija će biti biće održana u prostorijama Gerontološkog kluba u Đurđinu. Svi zainteresovani sugrađani će moći izmeriti krvni pritisak i šećer u krvi, te uraditi FOB-test (koji određuje prisustvo minimalnog krvarenja u stolici) i test na depresiju. Svi posetioci akcije će moći izmeriti telesnu visinu i težinu i utvrditi svoj BMI (indeks telesne mase). Merenja će se vršiti na vagi koja pored BMI određuje i procenat masnog tkiva, vode i visceralne masti, meri mišićnu i koštanu masu i određuje konstituciju tela. Preciznija merenja će dati i mogućnost da se kompletnije sagleda status uhranjenosti i daju preciznija uputstva i saveti u vezi sa ishranom, unosom tečnosti i fizičkom aktivnosti, kako prenosi Subotica.com.

Lekari Doma zdravlja i Zavoda za javno zdravlje Subotica će deliti savete o značaju preventivnih i skrining pregleda, a pušači će dobiti savete za prestanak pušenja.

Volonteri Crvenog krsta Subotica i medicinska sestra Zavoda za javno zdravlje Subotica će u istom terminu održati edukativne radionice sa učenicima viših i nižih razreda OŠ "Vladimir Nazor" na temu "Prevencija bolesti zavisnosti" i "Principi pravilne ishrane". Volonteri će podeliti pakete hrane i higijene za socijalno najugroženije stanovnike ove mesne zajednice.

"Da bi došlo do promene i unapređenja zdravlja stanovništva potrebno je da svako učestvuje i brine o svome zdravlju i zdravlju svojih najbližih. Promene su moguće, to možeš i ti! Proveri svoje faktore rizika i menjaj ponašanja u korist očuvanja i unapređenja zdravlja", poručuju organizatori.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA