≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preminuo Vladimir Stevanović

M. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bio je jedan od istaknutijih biologa, ekologa, biogeografa i botaničara

  • 1
Akademik Vladimir Stevanović Foto: Media Centar

Jedan od istaknutijih akademika Vladimir Stevanović, preminuo je u sedamdeset sedmoj godini života u Beogradu, objavili su iz Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU).

Bio je jedan od istaknutijih biologa, ekologa, biogeografa i botaničara.

"Svojim naučnim i pedagoškim radom dao je veliki doprinos razvoju srpske i svetske nauke, a svojom stručnošću i zalaganjem mnogo je doprinosio radu Akademije. Njegov odlazak veliki je gubitak za sveukupno društvo i naučnu zajednicu“, navodi se u saopštenju.

Akademik je rođen 4. decembra 1947. godine u Beogradu, a diplomirao je biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1972. godine.

Takođe, bio je i asistent na Katedri za ekologiju i geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta, bio je i redovni profesor na Biološkom fakultetu, gde je na redovnim, magistarskim i doktorskim studijama predavao.

Polje njegovog naučnog rada obuhvatalo je ekologiju i geografiju biljaka, floristiku, ekologiju vegatacije, kao i zaštitu biodiverziteta, a njegova naučna bibliografija broji više od 223 bibliografske jedinice u domaćim i stranim časopisima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    20. mart 2024 | 17:46

    Pre svega bio je dobar čovek. Umeo je da ceni znanje, a ne bubabanje. Razmišljanje, povezivanje, zaključivanja. Veliki ljudi i on i njegova supruga. Meni su ostavili divan utisak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA