Vreme čitanja: oko 2 min.

Ove opasne hemikalije unosimo u telo putem posuđa, a da to ne znamo: Utiču na sve organe

A. V.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neke hemikalije zovu se večitim jer se teško gotovo nikako ne izlučuju iz tela i samim tim se nakupljaju i prave veoma ozbiljne zdravstvene probleme

  • 0
čišćenje rerne, rerna, kuhinja, ku'na hemija, krpa i rukavice Foto: Shutterstock/Dmytro Zinkevych

PFAS hemikalije ili "večite hemikalije" stvorio je čovek jer su bile potrebne u industriji – njihovo svojstvo je da "odbijaju" vodu i masnoću, a koriste se u papirnoj ambalaži za hranu, kozmetici, tekstilu za nameštaj i sportsku odeću, premazima za tiganje koji ne lepe masnoću, elektronici…

One se smatraju najteže razgradljivim hemikalijama, jer se nakon ulaska u životnu sredinu skoro uopšte ne razlažu! Mogu biti toksične po sva živa bića – neke od njih su endokrini ometači – utiču na reproduktivnu funkciju i razvoj ploda, kasnije na imuni sistem deteta (mogu smanjiti imuni odgovor na vakcinu), a mogu imati ulogu i u razvoju izvesnih tipova karcinoma (testis, bubrezi).

Večite hemikalije su često na površini nelepivog posuđa poput tiganja, zato je bolje birati posuđe bez tog premaza.

Takođe, ovih hemikalija ima u plastičnim flašama i činijama koje nisu BPA free. BPA je oznaka za opasnu hemikaliju bisfenol A, koju prosto morate izbegavati. Deci uvek dajte flašicu koja ima oznaku BPA free. BPA može biti i na površini recikliranog toalet-papira, pomoću kog direktno u telo unosite hemikaliju koja negativno utiče na zdravlje fetusa, beba i male dece, a kod odraslih podstiče gojaznost. BPA se povezuje sa bolestima srca, dijabetesom, problemima štitne žlezde, reproduktivnim problemima, hiperaktivnošću i karcinomom. Kako biste bili sigurni da ste bezbedni, birajte proizvode koji su BPA free.

Upravo zato, umesto recikliranog papira i ubrusa, uvek birajte papir od 100 odsto celuloze koji proizvodi brend kojem možete verovati i koji ima sertifikate koji garantuju njegovu bezbednost.

Takođe, u hrani za poneti može biti PFAS hemikalija, jer su pakovanja u koja se ta hrana stavlja premazana slojem koji treba da spreči curenje. Naravno, pitate se kako uopšte živeti kad smo u svim sferama okruženi i napadnuti raznim nezdravim jedinjenjima? Potrebno je biti osvešćen, čitati deklaraciju, paziti koji brend kupujete (neki u srednjem sloju toalet-papira imaju reciklažu) i voditi računa da papir zadovoljava IFC standard - onaj koji garantuje da je sve bezbedno za upotrebu - a to je istaknuto na ambalaži.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA