Vreme čitanja: oko 2 min.

Selaković na Dan osoba sa Daunovim sindromom: Za Srbiju bez barijera

I. A.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Selaković je prilikom obilaska rekonstruisanih prostorija udruženja "Suncokret", razgovarao sa članovima i roditeljima osoba koje su mentalno nedovoljno razvijene i kojima je potrebna pomoć

  • 2
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selakovići pomoćnik u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Biljana Barošević su, povodom obeležavanja Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom, obišli rekonstruisane prostorije Udruženja za pomoć MNRO "Suncokret" u Zrenjaninu, čiji su korisnici osobe sa Daunovim sindromom.

Selaković je prilikom obilaska rekonstruisanih prostorija udruženja "Suncokret", razgovarao sa članovima i roditeljima osoba koje su mentalno nedovoljno razvijene, kojima je potrebna pomoć i kojima je ovo Udruženje druga kuća, mesto gde provode svoje vreme, stvaraju i gde se osećaju kreativnim i korisnim.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i u ovoj godini, imaće dva konkursa, preko kojih će ovakvim udruženjima, ali i savezima na pokrajinskom i republičkom nivou, učiniti dostupnim ukupno 450 miliona dinara. Dakle, kroz jedan konkurs to je 270, kroz drugi to je 180 miliona dinara", rekao je Selaković.

On je ukazao da je, samo kada je u pitanju Zrenjanin, za pomoć udruženjima i organizacijama, kakvih u tom gradu ima 11, izdvojeno u ovoj godini preko tri miliona dinara.

"I kada se to sabere sa 45 miliona i 660 hiljada dinara, baš onoliko koliko dajemo i za pomoć jednom preduzeću najvećem, možda i najvećem u Srbiji, to je preduzeće Stil DOO, kao preduzeće za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, onda to čini sumu od blizu 49 miliona dinara,“ istakao je ministar.

Selaković je naglasio da će Ministarstvo nastaviti da pomaže i podržava rad, ne samo preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, već i udruženja koja okupljaju upravo osobe sa invaliditetom, osobe kojima je potrebna posebna pažnja, pomoć i nega.

"Svakako koristim ovu priliku i da najavim da ćemo raditi ozbiljno u narednom periodu na oživljavanju i snaženju socijalnog preduzetništva za koje smo i danas u razgovoru sa gradonačelnikom Zrenjanina gospodinom Simom Salapurom bili u prilici da konstatujemo da predstavlja jednu ozbiljnu i novu šansu, svakako i za osobe sa invaliditetom, kao posebno ranjivu grupu kojoj je potrebno učiniti čitavu sredinu boljom, humanijom, kao što mi kažemo u nazivu naše kampanje učiniti je bez barijera. Zato je Srbija bez barijera danas i ovde u Zrenjaninu i svakoga dana, svake godine trudićemo se da Srbiju bez barijera činimo što je moguće čvršćom, jačom, vidljivijom, da za one koji su osobe sa invaliditetom u Srbiji barijere ne postoje", naglasio je ministar.

Selaković i Barošević su sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom obišli i prodajnu izložbu rukotvorina u Gradskoj upravi, koju su povodom Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom organizovale osnovne i srednje škole "9. maj" iz Zrenjanina.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vuk

    21. mart 2024 | 15:19

    Samo iskoristis dan čisto da ih pomeneš a onda se sve zaboravi i nikom ništa,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA